18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Kulturna baština grada Perasta – veče poezije, muzike, tradicije“

Fašinada 2020.

U organizaciji Društva prijatelja grada Perasta i Festivala gudača, 21. jula 2021. godine u Muzeju grada Perasta, noć uoči Fašinade, biće održan program pod nazivom “Kulturna baština grada Perasta – veče poezije, muzike, tradicije“.

Povod je organizovanje tradicionalnog običaja koji se u Perastu održao  šest vijekova bez prekida, sve do današnjih dana.

“Želimo da kroz afirmaciju kulturne baštine i vrednovanja našeg kulturnog naslijeđa damo doprinos kulturnom razvoju i unapređenju turističke ponude Boke Kotorske. Crna Gora kao mediteranska zemlja, u obavezi je da svoje turističku ponudu plasira prije svega na kulturnom bogatstvu i naslijeđu koje u spoju sa prirodnim okruženjem čini neraskidiv ambijent i posebnu cjelinu. Perast je poslednjih godina prepoznat kao destinacija svjetskog glasa a  taj ugled je stekao isključivo zahvaljujući graditeljskoj ljepoti , kulturno istorijskim vrijednostima i prirodnim faktorima. Slojevi kulturnog taloženja sačuvali su i izdvojili Perast kroz duh visoko razvijene sredine koji je sačuvan i danas traje. Očuvanje i stalno podsjećanje na ugled, moć i znanje, vrijednosti su koje i mi danas ističemo i na njih podsjećamo“ – poručuju organizatori.

Pred zalazak sunca, 22 jula ove godine po 570 put, barke pune kamenja i okićene jablanovim granama, će se vezati ,,fašom“ i zaploviti ka otoku Gospe od Škrpjela. U njima će biti samo muškarci koji će zapjevati tradicionalne bugarštice poput “Oj vesela veselice“ i “Dvoje mi drago zaspalo“ a peraštanke će ih pozdravljati sa obale. Fašinada od 2013. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore.

U  programu učestvuju: Tina Braić Ugrinić i Marina Brainović – Društvo prijatelja grada Perasta, Marina Dulović – Festival gudača, Milica Zdravković – sopranistkinja i u ime ustanove OJU ,,Muzeji – Kotor, koja je partner događaja, arhivistkinja Jelena Čečur.

Program počinje u 21 sat u Salonu na prvom spratu Muzeja grada Perasta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije