23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada S.Makedonije predlaže zakon kojim se omogućava izvoz marihuane

marihuana

Vlada Sjeverne Makedonije utvrdila je juče Predlog zakona o kontroli opojnih droga i psihotropnih supstanci, koji treba da omogući izvoz sušenog cvijeta kanabisa.

Tim predlogom, navodi se u saopštenju, omogućava se izvoz suvog cvijeta dobijenog uzgajanjem kanabisa za medicinske svrhe, tako što se firmama uzgajivačima kanabisa omogućava da već proizvedene količine suvog herbalnog proizvoda, kao opojnu drogu plasiraju na tržišta Evrope i šire.

Taj izvoz suvog cvijeta marihuane iz Sjeverne Makedonije, ističe se, obavljaće se uz poštovanje međunarodnih konvencija i evropskog zakonodavstva, koje reguliše tu materiju.

Jedna od novina u predloženom zakonskom rješenju je i formiranje Agencije za kontrolu uzgajanja i ekstrakcije kanabisa i proizvodnje kanabisa i preparate od kanabisa u medicinske i naučne svrhe.

Rješenja u Predlogu zakona o opojnim drogama, ističe vlada Zorana Zaeva, pored toga što su usaglašena sa pravom EU i međunarodnim aktima, sadrže i sopstvena nacionalna rješenja koja su u funkciji regulisanja i njegove odgovarajuće praktične primjene, kojima će obezbijediti bolju kontrolu opojnih droga i psihotropnih supstanci.

Predlagač zakona navodi da je još jedna novina uvođenje obaveze da kompanije sa licencom za uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe moraju da uplaćuju 10 odsto od neto dobiti na poseban račun državnog budžeta.

Taj novac će, precizira se, biti namijenjen za projekte od javnog interesa, kao što su podrška fondu za rijetke bolesti, podrška fondu za medije, kao i programske prioritete u sportu, kulturu, građanskom sektoru.

U Sjevernoj Makedoniji je zakonom dozvoljena proizvodnja i prodaja proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe od 2016. godine.

Izvor:Beta

Najčitanije