15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kusovac: Domaće je najbolje

Novosagrađeni pilotski čamac Luke Kotor
Novosagrađeni pilotski čamac Luke Kotor

Brodogradilište „Navar Incorporated“ iz Tivta isporučilo je danas novosagrađeni pilotski čamac preduzeću Luka Kotor.

Brod vrijedan 150 hiljada eura sa PDV-om, sagrađen je u proteklih nešto manje od pet mjeseci, u pogonima „Navara“ u Bonićima kod Tivta. Riječ je o posebno opremljenoj verziji već poznatog modela tivatskog brodogradilišta „navar 1025“, dugog 10,25  i širokog 3,15 metara, a u koja je ugrađena posebna oprema po specifikaciji i potrebama Pilotske službe Luke Kotor koja u zaliv uvodi velike trgovačke brodove.

Stakloplastični brodić težak je pet tona, a maksimalnom brzinom od 20 čvorova, pokreću ga dva dizel motora čuvene japanske fabrike „Yanmar“, snage pod 125 konja. Brod pored ostaloga, ima salon mini kuhinjom, kabinu sa dva ležaja, prostor za odmor pilota i tolet sa WC-om sa tušem, a unutrašnjost mu je oplemenjena oblogama od mahagonija. Brod je porinut minulog vikenda i nakon obavljenih probnih vožnji i testiranja, juče je zvanično uručen vlasniku – preduzeću Luka Kotor na čijem je tenderu za nabavu novog pilotskog čamca, „Navarova“ ponuda pobijedila konkurentsku jednog brodogradilišta iz Hrvatske.

„Raduje nas kad kao državna firma, dođemo u priliku da za naše potrebe možemo kupiti kvalitetan domaći proizvod kakav je ovaj brod. Ovaj pilotski čamac biće stacioniran u Luci Kotor, dok će drugi ovakav naš čamac koji je „Navar“ sagradio prije dvije godine, ubuduće biti stacioniran u Luci Zelenika.“- kazao je izvršni direktor Luke Kotor, Vasilije Kusovac. Inače, ta firma pored dva „navara 1025“, posjeduje i jedan primjerak manjeg modela koje gradi tivatsko brodogradilište – brod „navar 795“ kojeg koriste privezivači i služba bezbjednosti kotorske luke.

Novosagrađeni pilotski čamac za Luku Kotor sedmi je primjerak „navara 1025“ koji je napravljen u proteklih nekoliko godina. U praksi se ovo plovlo pokazalo kao izuzetno čvrst i kvalitetan brod odličnih maritimnih karakteristika koji je pobrao brojne komplimente i priznanja u stručnim medijima.

„Do sada smo napravili dva ovakva broda u varijanti patrolnog čamca za potrebe Pomorske policije Crne Gore, jedan za Lučku kapetaniju Kotor, a  još jedan primjerak prije dvije godine kao prvi pilotski čamac za Luku Kotor. Osim toga, „navar 1025“ građen je i kao mala luksuzna jahta, ribarski brod, školski brod za obuku skipera jahti, a kao radno plovilo koristi ga i spasilačka služba Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore“- istakao je direktor kompanije „Navar Incorporated“  diplomirani inženjer brodogradnje Branko Zgradić.

Izvor:S. L.

Najčitanije