13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kusovac plaća usluge propagandista režima – Dnevne novine, Antenu M, Pobjedu…

Tivat-zarada foto Boka News

Podaci iz analitičkih kartica koje Opština Tivat objavjuje na svom sajtu zbog zakonskih obaveza u vezi sa predstojećim lokalnim izborima 5.aprila, pokazuju da tivatski gradonačelnik dr Siniša Kusovac (DPS), novcem svih građana, plaća usluge medijima koji su poznati kao podržavaoci i propagatori politike vladajuće partije u Crnoj Gori i Tivtu.

Tako je Opština Tivat 6.februara uplatila iznos od 5.000 eura podgoričkoj radio stanici Antena M koja je vlasništvo poznatog režimskog propagandiste Darka Šukovića.

Lokalna uprava Tivta 26.februara uplatila je iznos od 2.178 eura Dnevnim novinama iz Podgorice, čija je uređivačka politika takođe veoma naklonjena DPS-u.

U proteklom periodu manje iznose u ukupnoj sumi od više stotina eura, lokalna uprava Tivat uplatila je i Novoj Pobjedi iz Podgorice, ali su te uplate išle sa raznih drugih budžetskih stavni poput – „kapitalnih izdataka“ , a ne stavke „medijske usluge i promotivne aktivnosti“.

Gradonačelnik Kusovac nije odgovorio na pitanja vezano za utrošak novca sa budžetske stavke „medijske usluge i promotivne aktivnosti“ o kojima inače, odlučuje Služba predsjendika Opštine. Lani je on prema nezvaničnim saznajima jer ti podaci još nisu objevljeni u završnom računu budžeta za 2019. , značajno „probio“ planirani budžetski iznos za ovu stavku koji je iznosio 46.500 eura i bio je potrošen skoro u potopunosti već do isteka trećeg kvartala prošle godine. Iz kojih izvora i sa koje druge budžetske stavke je Kusovac trošio za plaćanje medijskih uloga i promotivnih aktivnosti Opštine u posljednja tri mjeseca 2019. je misterija, zato što iz njegovig kabineta nisu odgovorili ni na ovo pitanje.

Iz kabineta gradonačelnika nisu odgovorili ni na pitanje po kojim kriterijumima odlučuju kojem će mediju platiti za njegove usluge, pa je tako zvanilno nepoznanica zašto im je glavni medijski partner Šukovićeva radio stanica iz Podgorice koja čak ni nema svog novinara u Tivtu, niti načina da redovno prati sva dešavanja u tom gradu, a koje inače, već pokriva lokalni javni servis Radio Tivat.

Kusovac je inače, zauzeo stav da neće odgovarati na pitanja “Vijesti” dok god se novinar iz Tivta njemu i ostalim funkcionerima Opštine ne izvini za navodno netačnu objavljenu informaciju o tome da su oni tokom prošle godine sebi uvećavali plate, iako se to inače, jasno može vidjeti iz samih podataka o zaradama tivatskih funkcionera koje se svakog mjeseca objavljuju na sajtu opštine.

Iz Sekretarijaza za lokalne javne prihode i finansije Opštine Tivat koji vodi Rajka Jovićević (DPS) do danas nisu odgovorili na zahtjev za slobodan pristup informacijama u vezi utroška novca sa budžetske stavke „medijske usluge i promotivne aktivnosti“ za 2019., a koji im je podnešen još 28.januara.

Inače, u budžetu Opštine Tivat za 2020. u kojoj će se pored lokalnih izbora 5.aprila , na jesen održati i parlamentarni izbori, više je nego duplirana stavka „medijske i promotivne aktivnosti“ koja je sa prošlogodišnjih 46.500, podignuta na čak 105 hiljada eura. Kusovčeva administracija do sada je krila od javnosti podatke kojim medijima plaća za njihove usluge, zašto to radi kada već u potpunosti finansira sopstveni medij – lokalni javni servis Radio Tivat, te po kom kriterijumu bira medije sa kojima će sarađivati, plaćajući im objavu promotivnih sadržaja.

Po pravilu, Opština Tivat to radi sa medijima čija je uređivačka politika bliska politici vladajućih stranaka, poput Antene M, Dnevnih novina i Pobjede, a plaća i honorar dopisnika državnog radija Crne Gore iz Tivta, kao i usluge eksternog PR savjetnika Opštine koji je angažovan bez konkursa i koji mjesečno građane Tivta košta oko 1.400 eura.

Izvor:S.L

Najčitanije