21 C
Kotor

Slušaj online radio

Kusovac zvanično ne pominje blokiranih 1,9 miliona koje je „zaboravio“ u Atlas banci

Tivat – foto Boka News

Opština Tivat treutno raspolaže sa oko nepunih 900 hiljada eura novca na svojim računima u poslovnim bankama, a što je za oko 300 hiljada eura manje nego u isto vrijeme prošle godine.

„Opština Tivat posluje potpuno stabilno. Imajućí u vidu sve okolnosti, finansijski sistem je uravnotežen, a ostvarenje budžeta u realnim, očekivanim okvirima. Na dan  11. maja stanje novčanih sredstava na žiro računu Opštine Tivat iznosilo je 890.095,41 €. Na isti dan prethodne godine stanje novčanih sredstava na žiro računu Opštine Tivat bilo je 1.189.579,99 eura. Razlika u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 299.484,58 € je posljedica krize prouzrokovane virusom COVID-19, i predstavlja umanjenje od oko 25%.”-saopštio je gradonačenik dr Siniša Kusovac (DPS).

Više od dvije trećine trenutno raspoloživog novca koji ima, Opština Tivat drži na računu u Prvoj banci čiji je vlasnik Aco Đukanović, brat predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića. Na računu u Prvoj banci 11.maja bilo je 666.855,17 eura novca Opštine Tivat, u Podgoričkoj i CKB banci zajdno je bilo 72.487 eura, Erste banci 55.384 eura, dok je na računu u NLB banci bilo 8.913 eura opštinskog novca. Na druga posebna tri računa vezana  za tri IPA projekta koja se treuntno realizuju u Tivtu (FOST INNO, IRENE i SUSTOURISMO) Opština je raspolagala sa ukupno još nepšto preko 47.336 eura     .

U odgovoru na odborničko pitanje Mirka Kovačevića (Tivatsksa Akcija) međutim, iz administracije gradonačelnika dr Siniše Kusovca su naveli i da je pored sredstava o kojima je javno govorio Kusovac, da Opština Tivat 11.maja na svojim računima u Atlasmonta banci posjedovala i još ukupno 1.888.292,33 eura. Taj novac međutim, joj je blokiran i Opština nema gotovo nikakve izglede da joj ikada bude vraćen jer je odlukom Centralne banke, u aprilu prošle godine u Atlasmont banku čiji je vlasnik odbjegli biznismen Duško Knežević, uveden stečaj. Zbog načina na koji je “zaboravio” skoro 1,9 miliona eura opštinskog novca u banci za koju se naslućivalo da će otiči u stečaj, gradonačelnik Kusovac je lani bio pod predmet žestokih kritika tivatske opozicije, na što je on pokušavajući da se odbrani jendnom prilikom u lokalnom parlamen tu javno kazao da se “Atlas banka desila u decembru 2018”.

To je međutim netačno jer je Centralna banka stečaj u Atlasmont uvela tek četiri mjeseca kasnije, ali niko do sada od nadležnih organa nije pokazao inicijativu da sasluša Kusovca zbog ove njegove izjave koja indirektno potvrđuje da je on krajem 2018. svjesno opštinskim novcem pomagao “držanje u životu” banke tada DPS-u još bliskog kontroverznog tajkuna i  da je zbog toga Kusovac Tivtu pričinio štetu od 1,9 miliona eura.

Izvor:S.L

Najčitanije