14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kvarnerski turizam na razini rekordne 2019.

Photo: Boka News - Krk
Photo: Boka News – Krk

Na Kvarneru je od početka januara do kraja avgusta ostvareno više od 13 miliona turističkih noćenja, što je na razini rekordne 2019. godine te 27 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani, podaci su iz Turističke zajednice Kvarnera.

Najposjećeniji su otok Krk s 5,4 miliona noćenja, cresko-lošinjski otoci s 2,8 milijuna noćenja te Crikveničko-vinodolska rivijera s 2,6 miliona noćenja.

Najviše turista dolazi iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Austrije, zatim Italije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke i Nizozemske.

U objektima u domaćinstvu boravilo je najviše turista, a ostvarili su 6,8 milijuna noćenja. U kampovima je bilo 3,3 milijuna noćenja, a u hotelima 2,5 milijuna noćenja.

Najveće povećanje broja noćenja i dalje je u objektima visoke kategorije, odnosno onima s pet zvjezdica – 30 posto više u usporedbi s 2019. Smještaj visoke kategorije je odlično popunjen i za njim je velika potražnja tijekom cijele turističke godine.

Hoteli s pet zvjezdica imali su 13 posto više gostiju, kampovi 19 posto više, a objekti u domaćinstvu s pet zvjezdica 63 posto više noćenja u odnosu na 2019.

I nautičari su ostvarili više noćenja, 16 posto, a najbrojniji su nautičari iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, Italije i Češke. Najviše nautičkog prometa ostvareno je u marinama u Puntu, Rijeci i Novom Vinodolskom.

Iz TZ Kvarnera ističu da u odnosu na 2019. raste potražnja za aparthotelima, heritage hotelima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu ili na OPG-u, dok se kod nekomercijalnog smještaja u kolovozu bilježi pad od 30 posto, ali to, kažu, ukazuje na problem neprijavljivanja gostiju.

U julu i avgustu su objekti s pet zvjezdica ostvarili 35 posto više noćenja, a u prvih šest mjeseci 22 posto više u usporedbi s istim mjesecima 2019.

Tijekom kolovoza je ostvareno gotovo 5 milijuna turističkih noćenja, što je na razini kolovoza 2019. te četiri posto više nego u kolovozu 2021.

Po riječima direktorice Turističke zajednice Kvarnera Irene Peršić Živadinov, dobre su i najave za posezonu, posebice nautičara te kongresnih gostiju.

Izvor:Hina

Najčitanije