10 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajina nastavlja napredovati, Moskva ćuti

Ukrajina

Ukrajinske snage nastavljaju osvajati dijelove teritorija koji su okupirale proruske snage. Predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je od početka septembra oslobođeno oko 2 hiljade četvornih kilometara teritorija te da vjeruje kako će ova zima biti prekretnica i da će Ukrajina ubrzo biti oslobođena.

Ukrajina je optužila ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofenzivu ukrajinskih trupa. Moskva ćuti i izaziva bijes ruskih nacionalista.

Bijes ruskih nacionalista i komentatora

Gotovo potpuna šutnja Moskve o porazu, ili bilo kakvom objašnjenju za ono što se dogodilo u sjeveroistočnoj Ukrajini, izazvala je značajan bijes među nekim proratnim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama, prenosi Reuters. Neki su u nedjelju pozvali predsjednika Vladimira Putina da odmah izvrši promjene kako bi osigurao konačnu pobjedu u ratu.

Ukrajina optužila Rusiju za osvetnički napad, Moskva ćuti

Ukrajina je optužila ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofenzivu ukrajinskih trupa tokom vikenda koja je natjerala Rusiju da napusti svoj glavni bastion u regiji Harkiv.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su mete osvetničkih napada uključivali vodna postrojenja i termoelektranu u Harkivu te da su uzrokovali rasprostranjene nestanke struje. Nema vojnih objekata, cilj je lišiti ljude svjetla i topline, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije