13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Lastovski karnevao – Spaljen Investitore Stimato

Lijepo i sunčano vrijeme, više stotina građana, mažoretke i brojne maske u veseloj povrci u subotu su ispratili na suđenje i posljednje putovanje ovogodišnjeg lastovskog karnevala

Karneval koja je ove godine nosio ime Investitore Stimato izvedena je pred Slavni sud Komunitadi lastovske.

Optuženi Investitore Stimato je kriv je što narod ćera na rabotu, a više imaju oni kojima se radno mjesto NE zna, kriv je što mnogo vatamo abrove, a sa strane dovodimo kadrove, što neđeljom ne možemo u butigu, pa se  moramo više posvetit jedni drugima, kriv je što se u kafane ne može fumat, zamotani u deke vanka tresemo bumbare, što palme ne njišu grane, od surlaša neprebolne ostale su rane, što nas glava boli od brige za aerodrom.Eli ga dat, prodat, ili nama ostat, koće ga znat? kriv je što  nam stižu od kredita rate, ne otvara fabrike, ne podiže plate, kriv je što ne znamo kojim se jezikom zbori, a kojim se pismom piše, niko nikoga ne poštuje više, kriv je što virusi haraju i svi smo u strahu, pronađimo utjehu u bijelome prahu.

 Branitelj je ulažio prigovor na ovakvo suđenje i kako je kazao ovoliko laži izaziva čuđenje!

Lastovski Karnevao 2020. foto Roko Stjepčević

Ultima volja Investitore Stimato: Općini ostavljam semafor unutar glavne zgrade, prevelika gužva otežava saobraćaj u istoj. Turističkoj zajednici ostavljam nove kataloge i plastično klizalište za zimsku bajku.Elektrodistribuciji ostavljam uzemljenje na svijetlećeg irvasa, i vatrogasni aparat ako se idalje budu užgavale trafostanice. Komunalnome ostavljam novi bager,prethodni je iskopala palma.

Morskome dobru ne ostavljam ništa. Oni su sve već ostavili, nekome. Mjesnoj zajednici ostavljam nove prostorije, i zahvaljujem se  na dosadašnjem radu. Sve je rađeno da bude mjesno a posebno je bilo zajedništva. Muzičkoj školi na svu prešu ostavljam 8 miksera betona, da sredi parking jerbo smo dovodeći đecu na časove otukli pragove od auta. Bokeljskoj mornarici ostavljam nepokvareni autobus za điravanje.

Tivatskim lovcima ostavljam napomenu da i dalje redovno plaćaju članarinu.Za posmatranje ptica. KIC-u oli ti ga kvartovskome informativnome centru ostavljam kriptovani telefon radi lakše komunikacije.

Novitade iz komunitade

Nakon 50 godina u toku je velika rekonstrukcija mjesnih bućarskih terena.Jedan zog je produžen za spornih 5 cenata, obadva su prekopana, i sa nestrpljenjem se očekuje proljećna sjetva.

Mjesto palmi su zabodeni rogači, a sadnice tikvica i pamidora stižu na proljeće.Igralište se rabota na svu forcu, iza škura se mnogi pitaju đe se preši,i što nam je ovo trebalo.Najstariji marangun s rive svakodnevno obilazi radove i s rukama na krsti daje svoj doprinos.Dočekali smo da se i palacu bliži obnova.Najstariji mještani se prisjećaju ko je sve osim bršljana i duhova živio u njega.Niko ne sumnja da će nakon restauracije bit  stariji i ljepši nego što je sad.

U mjesecu oktobru održan je veliki međunarodni turnir na terenima BK Palma.Briljantni mečevi i fantastična atmosfera krunisana je sa karaoke party.U velikoj konkurenciji saigrača iz kluba, meštar od tapića je osvojio svoj prvi veliki trofej.On je najveće pojačanje u prošloj sezoni.U kojem smislu, još nije utvrđeno.Kritikovan od strane članova kluba i mnogobrojnih gostiju, mali od lastovske butige i konobar bućarskog bifea je sporno radno vrijeme doveo u red.Stavio je ključ u bravu.Svima u inat!

I.Major od mornarice je i ove godine dao na zajam drop za rakiju.I to u prave ruke.Gradska glazba je sa više elana odrađivala svoj repertoar.

Kapovica od karnevala je dobro afitala uši.Zainteresovani za komunikaciju sa njom sve češće koriste ruke i noge.Meštrica od hortikulture je i ove godine odradila najveću rabotu.Od sajmova suvenira preko Pina se više ne možemo obranit.Šora od airporta je i ove godine napunila kredencu gratis avio karata.Samo da odabere pogodnu destinaciju.Lajava od lapisa je zadovoljna utrostručenim mačijim fondom.Kako ona zbori, svaka mačka ima svoju postelju, i kain da se opere prije spanja.Jedino im je kondut u tuđe vrtove.

Laganome umjetiku iz kvarta i njegovome saradniku usred umjetničkog zanosa je nestao dron.Moli se uspješni lovac iz kvarta da u koliko je u mogućnosti prizemlji pticu grabljivicu i vlasnicima vrati leteći objekat.

Radi prevelikih gužvi u drumskom saobraćaju, nacionalni avio prevoznik uvodi avio destinaciju od Tivta do Ulcinja.Uključujući sve usputne stanice.Profitabilnost se ne dovodi u pitanje.

Što se tiče projekta „LUNGO MARE“ sve će ostat na onu staru „ADIO MARE“.Luksuzna zdanja su došla do kraja, a šetat se može jedino po moru.

Krasni i preko svega falsi narode.Mene ćete užgat u ovi čas, a prije bi bilo nekoga od Vas. Mjesto da se grlite vi se dijelite.A nema Vam progresije bez koncesije.Još Vam je i lijepo dok nema recesije.Gledate me zbunjeno, ne znate na koju biste stranu.Glave Vas bole od kružnih tokova i probijenih rokova.

Nakon spaljivanja karnevala na rivi ispred crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi, fešta je nastavljena velikim maskenbalom u hotelu „Kamelija“ gdje su najboljim maskama dodijeljene i prigodne nagrade.

Na dan karnevala izašao je iz štampe tradiconalni Lastovski bruštulin 2020.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije