15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Latinska jedra zaplovila riječkom lukom

Latinsko jedro
Latinsko jedro

U riječkoj luci je u petak održana regata tradicijskih barki na jedra, središnji događaj Festivala mora i pomorske tradicije Fiumare, koji se održava petu godinu zaredom i koji ponovno donosi drvene barke u riječki akvatorij. Ovog puta manevarske snage odmjeravalo je 14 brodica, a najstariji kajić bio je plavi guc »Jadranka« iz Selca izgrađen 1930. godine u Kraljevici koji je već dobio nagradu organizatora Fiumare za najizvornije plovilo.

Iako je regata privukla razne tipove plovila iz Istre i Kvarnera, organizatori su osobito bili ponosni na jednu lijepu gajetu naziva »Kurnatarica« koja je za ovu priliku pristigla čak iz Murtera, i to uglavnom ploveći na jedra. Kako nam je rekla ekipa »Kurnatarice«, vlasnik gajete je Udruga »Latinsko idro«, a izgrađena je 2007. godine, i kako ističu murterski moreplovci – gajete se još uvijek grade i aktivno koriste na Murteru.

„Ovaj događaj je više revijalnog tipa, a na regati brži će biti oni koji imaju malo modernija jedra. S tradicijom se ne dobiva na brzini, jer se nekad drugačije plovilo nego danas” ukazuje Nedo Pinezić, koordinator događaja na Festivalu, vidno zadovoljan što je ovaj pomorski događaj privukao ipak dosta posjetitelja.

Fiumare je nastavljen i u subotu, pa su Riječani u Putničkoj luci mogli razgledati školske brodove »Vila Velebita II« i»Kraljica mora« i brod „Marina”, a u 12 sati održano je i natjecanje u potezanju konopa.

Najčitanije