23 C
Kotor

Slušaj online radio

“Lavovi Svetog Marka” 10. oktobra u paviljonu Gradske muzike

Nenad Mandić

U paviljonu Gradske muzike Herceg Novi, u subotu, 10. oktobra sa početkom u 19 sati, biće upriličena izložba fotografija „Lavovi Svetog Marka“ autora Nenada Mandića, sopšteno je iz Sekretarijata za kulturu i obrazovanje H. Novi i pozivaju zainteresovane da prisustvuju ovom događaju.

Izložbu će otvoriti arhitekta i heraldičar Srđan Marlović.

Inicijalno zamišljena kao događaj na otvorenom prostoru, izložba je, uz uz podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti opštine Kotor, po prvi put pokazana u Kotoru, na Pjaci od kina.

Zahvaljujući Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Herceg Novi će biti prva stanica na putu “Lavova Svetog Marka” kroz Crnu Goru.

– Izložba „Lavovi Svetog Marka“ je nastala kao potreba da se skrene pažnja na kulturno naslijeđe Kotora i jednu od istorijskih vertikala Boke, pored kojih prolazimo svakog dana. Ti reljefi su visoko iznad pogleda na San Đovaniju, sakriveni na Markatu, jedan je na bedemu iznad rijeke Škurde i ne može mu se prići. Prikazano je devet lavova koji su očuvani. Na žalost nema ih još mnogo koje ljudska ruka ili zub vremena nisu uništili, zabilježila je Radojka Abramović, istoričarka umjetnosti.

Najčitanije