35 C
Kotor

Slušaj online radio

Lazović: Pas je zdrav, a vlasnik ga je tražio nazad

Radnik Azila odvodi psa

Pitbul koji je 7.februara u Tivtu usmrtio pudlicu i potom napao i na sreću, lakše povrijedio dvogoidišnju djevojčicu, zdrav je i nije pokazivao znake agresivnog ponašanja tokom desetodnevnog boravaka i posmatranja u Azilu u Kotoru. Pitbul je vraćen na zahtjev vlasnika jer je to u datim okolnostima, bila jedina zakonom dozvoljena opcija postupanja sa tom životinjom. To kaže republički veterinarski inspektor za Tivat, Herceg Novi i Budvu Tomislav Lazović.

Pitbul koga je nakon incidentra na gradskom šetalištu Pine u Tivtu uhvatila šinterska služba i odvela u Azil u Kavču, prije par dana je vraćen vlasniku, Tivćaninu Hazredinu Elezoviću (43), iako je protiv Elezovića u međuvremenu Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru pokrenulo krivilni postupak zbog sumnje da je neodgovarajućim držanjem opasnog psa, počinio krivično djelo „izazovanje opšte opasnosti“.

„Pas je proveo zakonom predviđenih 10 dana na posmatranju u Azilu, tokom kojih je bio podvrgnut kontroli od strane ovlašćenog veterinara te ustanove, da bi se utvrdilo stanje te životunje. Postupljeno je u skladu sa  propisima koji regulišu ovu materiju, odnosno sa odredbama Zakona o zaštiti i dobrobuti životinja. Tokom boravka u Azilu, nakon što je nahranjen, pas nije pokazivao znake bilo kakvih promjena koje bi upućivale na bjesnilo ili neku drugu bolest, niti je bio agresivan. To i druge činjenice u vezi sa fizilkim karakteristikama ovog psa, upućuju na zaključak da je riječ o životinji koja je bila zanemarena, izgladnjivana i nije adekvatno držana od strane vlansika, a ne da je riječ o psu namjenski treniranom za ilegalne borbe pasa“- kazao je inspektor Lazović.  On je istakao da je tokom čitavog tog perioda bio u kontaktu sa tužiocem u Kotoru koji ga je upitio da protiv Elezovića ne preduzima prekršajne mjere koje mu kao veterinarskom inspketoru stoje na raspolaganju, jer je protiv Tivćanina zbog incidenta što ga je prouzrokovao njegov pitbul, već pokrenut krivični postupak. Lazović je dodao da je odmah po incidnentu, posjetio i porodicu povrijeđene djevojčice i objasnio im kompletan zakonom predviđen postupak sa ispitivanjem životinje koja je napala njihovo dijete.

Veterinasrki inspektor je dodao da je nalaz zvaničnog veteriinara kotorskog Azila pokazao da je pitbul zdrav i da nije agresivan, a u međuvremenu je, samo dva dana nakon što je pas napravio incident na Pinima, njegov vlansik Elezović, zatražio da mu se ćivotuinja vrati.

„To je tada odbijeno jer se morao ispoštivati zakonom predviđen karantin od 10 dana. Međutim, nakon štoo je istaklo i 15 dana boravka psa u Azilu, ja više nisam imao nikakvih zakonskih mogućnosti da sa zdravim psom postupim drugačije, nego da ga vratim njegovom poznatom vlasniku koji ga je zvanično tražio.“- istakao je Lazović dodajući da Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u konkretnom slučaju, nije dozvoljavao uspavljivanje ili dalje zadržavanje ovog psa u Azilu. On je dodao da ukoliko se neki incident sa ovim psom ponovi, tek onda država može da ga oduzme od neodgovornog vlasnika.

Osim što čeka na suđenja zbog kkrivilne prijave koju je protiv njega podnio osnovni državni tužilac u Kotoru, Hazredin Elezović je za sada, u ovom slučaju kakav se ne pamti u Tivtu, prošao sa vraćenim psom i novčanom kaznom od 50 eura – maksimalnom koju mu je u datim okolnostima mogla naplatiti Služba za inspekcijske poslove Opštine Tivat. Napadnuto dijete osim velike traume, prošlo je na sreću samo sa lakšim tjelesnim povredama.

Izvor:S. L.

Najčitanije