16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Le Courrier des Balkans: Dušan Pajović ličnost godine u Crnoj Gori

Dušan Pajović

Mladi Kotoranin Dušan Pajović, libertarijanski marksista, je proglašen za ličnost godine od strane uglednog francuskog medija Le Courrier des Balkans.

Oni naglašavaju da je Dušan nova upečatljiva figura na crnogorskoj javnoj sceni. Magistar socijalne psihologije, ekološki aktivista, ljevičarski autor i kolumnista koji je angažovan u javnim debatama.

Njegova polja interesovanja su balkanska politika sa naglaskom na Crnu Goru, post-kapitalistička ekonomija i društvo, i zelena tranzicija. Redovno piše članke za portal Cafe del Montenegro (CdM), a njegova pisanja su se pojavljivala i u drugim medijima poput Pobjede, Portala Analitike itd. U prošlosti je sarađivao sa organizacijama poput Humanity & Inclusion, Animal Save Movement, Ujedinjenim Nacijama (UN) i UNICEF-om.

U svojim člancima kritikuje uspon klerikalizma i desnog populizma, te brani pravo na abortus, koje je ugroženo od strane Srpske pravoslavne crkve (SPC). Prilikom LGBTQ+ Pride-a nosio je transparent na kojem je pisalo “Litijajte u svoja četiri zida”, stvarajući efekat ogledala za moleban koji je SPC organizovala dan pred paradu i govor mržnje kojem se na njemu mogao čuti.

Poruka koju je transparent nosio je podrazumijevala da ljubav treba biti na ulicama, dok mržnja mora ostati u privatnosti četiri zida. Dušan je ovim uzburkao javnost i dobio više prijetnji. Dušan Pajović nije član ni jedne partije, a ukazuje i na činjenicu da u Crnoj Gori ne postoji lijeva opcija.

Pajović je coordinator kampanja i član koordinacionog kolektiva za pan-evropski pokret DiEM25, čiji su ko-osnivači Yanis Varoufakis i Srećko Horvat. DiEM25 je pokret koji je napisao Green New Deal for Europe (GNDE) koji je, prema mnogim relevantnim činiocima, najobuhvatnije riješenje za klimatske, ekonomske i socijalne probleme koji su pred nama. GNDE sugeriše da ne možemo riješiti ekološke probleme, ako ih ne sagledamo kroz socio-ekonomsku prizmu. Dušan koordiniše samom kampanjom, pri čemu je i zvanični javni govornik iste.

Iako veoma mlad, već je napisao brojne kolumne, a pojavio se i u više intervjua i podkasta sa mnogim od najpoznatijih ljevičara svijeta poput Noama Chomskog, Yanisa Varoufakisa, Ann Pettifor, Caroline Lucas, Jasona Hickela, Srećka Horvata, i drugih.

Izvor:CdM

Najčitanije