18 C
Kotor

Slušaj online radio

Ursula fon der Lajen: EU neće finansirati ograde i zidove

Migranti na granici – foto EPA

Lideri Evropske unije nisu uspeli da se u petak dogovore oko politike prema migracijama, dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) rekla da EU neće finansirati podizanje „bodljikavih žica i zidova“.

Iako je je broj migranata mali u odnosnu na 450 miliona stanovnika evropskog bloka, ovo pitanje omogućava jačanje podrške nacionalističkim i populističkim grupacijama širom starog kontinenta, što otežava postizanje kompromisa između 27 članica, podseća Rojters.

„Poslednji meseci su pokazali da pritisak migracije ne jenjava. On zapravo ponovo raste,“ rekao je novi austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg.

Pooštravanje kontrole spoljnih granica bloka je od suštinskog značaja, rekao je on, podržavajući poziv Litvanije da EU finansira infrastrukturu za čvrstu granicu poput dronova i ograde.

Međutim, Ursula fon der Lajen se usprotivila ovom zahtevu podsećaju na dugogodišnji stav u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu da neće biti finansiranja bodljikave žice i zidova.

Lideri EU zadužili su Evropsku komisiju da predloži rešenja, ne navodeći cifre niti precizirajući u ovoj fazi na šta bi novac trebalo da ide.

Oko 5.100 migranata je stiglo ove godine preko Mediterana, pokazuju podaci UN, a nekoliko hiljada je prešlo u tri države članice EU preko susedne Belorusije.

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks (Frontex) saopštila je ovog meseca da je skoro 134.000 migranata pokušalo da pređe u evropski blok, što je za skoro 50 odsto više nego u prvih devet meseci 2019. pre pandemije korona virusa.

Luksemburg, Nemačka, Francuska, Holandija i Belgija primile su većinu izbeglica i migranata koji su stigli na stari kontinent u vreme velikog talasa preko Sredozemnog mora 2015-16. godine.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da to nije u redu, pozivajući na zaštitu spoljnih granica od iregularnih migracija i pomoć izbeglicama koje traže azil.

“Svih 27 to možemo zajedno“, dodao je on.

Njegovi komentari sežu do srži unutrašnjih sukoba u EU, gde Poljska i Mađarska odbijaju da ugoste bilo kog migranta sa Bliskog istoka i severne Afrike.

Najčitanije