20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Liješević: U Budvi za prvih sedam mjeseci ostvarena skoro polovina turističkog prometa Crne Gore

Maja Liješević dir. TO Budva

Da su tokom ove turističke sezone ostvareni mnogo bolji rezultati nego što se početkom godine očekivalo potvrđuju i zvanični podaci Uprave za statistiku Crne Gore – Monstata koji se odnose na kolektivni smještaj u Budvi tokom jula.

U najznačajnijoj turističkoj destinaciji Crne Gore tokom jula je u hotelima boravilo skoro 77.000 gostiju, što je 12% više u odnosu na isti period 2019. godine, a ostvareno je više od 400.000 noćenja, što je skoro na nivou od prije dvije godine.

„ Odlični rezultati koji su ostvareni u kolektivnom smještaju na našoj rivijeri tokom prvih sedam mjeseci ove godine govore da u ukupnom turističkom prometu Crne Gore Budva ove godine učestvuje sa 44% u broju dolazaka i čak 48% u ukupnom broju noćenja. Očekujemo da će zvanični podaci za avgust biti na sličnom nivou, a svi preliminarni pokazatelji, uključujući i podatke sa naših informativnih biroa, govore u prilog tome da je visok uporedni procenat u odnosu na 2019. u samom špicu turističke sezone ostvaren i u privatnom smještaju.“ – ističe Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva i dodaje da je ovo dokaz da se zajedničkim naporima i odgovornim odlukama postiglo ono čemu smo se svi nadali.

Budva – Sveti Nikola

„Nakon 2020, godine koja je bila izuzetno teška, ne samo za naš, već uopšte svjetski turizam, nakon prvih 6 mjeseci ove godine kada smo morali mudro da odlučimo o tome kako spasiti crnogorsku, pa ujedno i budvansku ekonomiju, a istovremeno obezbjediti zdravstvenu sigurnost, Crna Gora je otvorila svoje granice i time pružila nadu  desetinama hiljadama turističkih radnika i poslenika. Uložili smo u periodu predsezone maksimalne napore, kreativnost i marketinške kanale da u regionu promovišemo Budvu, kao turističku destinaciju, svjesni činjenice da će upravo ova tržišta ove godine biti dominantna. Jul i avgust su pokazali spremnost svih odgovornih subjekata i privrednika na teritoriji naše opštine da podizanjem kvaliteta usluga i prilagođavanjem cijena aktuelnom trenutku, dočekamo veliki broj turista i pokažemo se kao dobri domaćini. Najave većine budvanskih hotelijera za septembar govore da sezoni nije kraj, i da će baš sada, u najljepšem dijelu godine, turisti moći da u našem gradu i odmaraju pod još povoljnijim uslovima koristeći posebne ponude i specijalne popuste. Još jednom naglašavamo da je svima nama najvažnije da sačuvamo zdravlje naših sugrađana i turista, da sačuvamo bezbjednost naše destinacije, ukoliko želimo da nastavimo sa dobrim rezultatima sve do kraja godine„ –  rekla je direktorka TO Budva.

Prema poslednjim podacima Turističke organizacije opštine Budva u ovom gradu boravi oko 40.000 turista, od čega najviše u privatnom smještaju – oko 28.000.

Najbrojniji gosti i početkom septembra su iz Srbije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije