17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Linija Kamenari-Lepetane: Država može upravljati pristaništima, trajekti privatno vlasništvo

Trajekt Lepetane-kamenari foto Boka News

Ko će preuzeti trajekt na liniji Kamenari-Lepetane bila je tema sastanka predstavnika opština Tivat i Herceg Novi s premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem. Prvo očekuju da Vlada već na narednoj sjednici stavi van snage zaključak na osnovu kojeg kompanija Pomorski saobraćaj obavlja trajektni prevoz, a potom da se ta djelatnost reguliše zakonom.

Koncesija za trajektnu liniju Kamenari-Lepetane mogla bi biti raspisana vrlo brzo ukoliko Vlada na narednoj sjednici stavi van snage zaključak kojim se preduzeću Pomorski saobraćaj omogućava upravljanje trajektnom linijom, kazao je predsjednik tivatske opštine Željko Komnenović nakon sastanka u Vladi.

“Način na koji se obavljala ova djelatnost neće se više dešavati i sve što se radilo do sada, mora se zaboraviti, jer ova djelatnost mora biti uvedena konačno u zakonske tokove”, kazao je Komnenović.

Iako se na sastanku raspravljalo o mogućim modelima upravljanja, konačna odluka nije donesena.

„Postoje razne alternative, svakako će trebati da se organizuje jedna komisija koja će ponuditi sva ta rješenja, potom da se odabere optimalno i pravično rješenje, prije svega, prema građanima Boke i onima koji prolaze kroz ovaj prostor”, naveo je potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur.

Foto Vlada CG

Jedan od prijedloga bio je i da država preuzme upravljanje zajedno s dvijema opštinama.

U Ministarstvu kapitalnih investicija su kazali za TVCG da bi u tom slučaju Vlada morala da obezbijedi plovne objekte, jer su postojeći u privatnom vlasništvu.

Država kažu jedino može preuzeti upravljanje pristaništima. A dok se ova pitanja ne riješe, sagovornici TVCG uvjeravaju da saobraćajnog zastoja neće biti.

„U krajnjem slučaju, i da ne radi trajekt, postoji put koji u ovom periodu godine nije opterećen toliko, tako da ne bi došlo do kolapsa. Zato smo u dobro vrijeme krenuli u rješavanje problema”, saopštio je Mustur.

A cilj je poručuju da od ovog posla koji donosi veliki profit korist imaju građani Herceg Novog i Tivta, ali i država.

Izvor:RTCG

Najčitanije