23 C
Kotor

Slušaj online radio

Litija i moleban u Tivtu

Srpska pravoslavna crkvena opština tivatska večeras je organizovala moleban u hramu Svetog Save u Tivtu i litiju u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Moleban je služio paroh tivatski, otac Petar Petrović.

On je okupljene, prije polaska litije ulicama Tivta, upozorio da su organizatori dobili informacije da je moguće da među okupljenima budu provokatori i zato je pozvao vjernike da budu dostojanstveni u molitvenom hodu, i da ne bude nikakvih političkih parola i neprimjerenih uzvikivanja.

Svako ko bude se suprotno ponašao, mimo duhovnog hoda i dostojanstvenog ponašanja, biće fotografisan i prijavljen policiji – upozorio je otac Petar Petrović.

Litija u kojoj je prema procjeni organizatora preko dvije hiljade građana spustila se Istarskom ulicom do Porto Montenegra i prosla gradskom rivom Pine do zgrade Opštine Tivat.

Moleban -13. februar

Organizatori su angažovali i sopstveno obezbjeđenje koje brine da sve protekne u redu i miru.

Okupljeni građani pjevaju vjerske pjesme ali nema nikakvog uzvikivanja, niti političkih parola.

Litija je zastala ispred zgrade Opštine gdje je kraću molitvu za dobro svih žitelja Tivta izmolio paroh risanski, otac Momčilo Glogovac.

Uprkos prijetnjama šefice OO DPS Tivta da će iz partije biti izbačeni svi članovi DPS koji učestvuju u litijama, i večeras se među okupljenima u molitvenom hodu tivatskim ulicama moglo vidjeti više prepoznatljivih aktivista i lokalnih funkcionera DPS-a.

Učesnici litije vratili su se pred hram Svetog Save gdje se okupljenima obratio iguman manastira Reževići, arhimandrit Hrizostom, nakon čega su se okupljeni mirno razišli.

U nedjelju se vidimo na molebanu i litiji u Kotoru i idemo dalje, do pobjede Hrista vaskrsloga – poručio je vjernicima tivatski paroh, otac Petar Petrović.

Izvor:S.L

Najčitanije