21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljetnja umjetnička škola ArtQuake

LJETNA SKOLA

Univerzitet umjetnosti u Beogradu u saradnji sa Javnom ustanovom Kulturni centar “Nikola Đurkovic” Kotor organizuje Ljetnju školu 2019. koja će se organizovati od 7. do 14. jula u Kotoru.

“Ovogodišnja Ljetnja umjetnička škola ArtQuake inspirisana je dragocjenim kulturnim nasljeđem grada Kotora, u kome su se vjekovima susretale i prožimale kulture Istoka i Zapada, oblikujući ga kao mjesto izuzetne ljepote, autohtonog i neponovljivog kulturnog i umjetničkog nasljeđa.

Grad Kotor i njegovo područje su 1979. godine proglašeni za prirodno i kulturno-istorijsko dobro i uvršteni na Listu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESKO. Iste 1979, Kotor je stradao u snažnom zemljotresu. Iako su vremenom oštećenja sanirana i spomenicima kulture vraćen pređašnji izgled, razaranje izazvano zemljotresom ostalo je utkano u kolektivno sjećanje grada.

Poput umjetničke ekspedicije, Ljetnja škola će u ovom jedinstvenom rezervatu prirodnog i umjetničkog blaga pronalaziti i mapirati nove kreativne podsticaje. Koristeći savremeni umjetnički jezik, studenti će, kroz individualni i interdisciplinarni rad, moći da ispolje i svoj lični umjetnički senzibilitet i pretoče ga u savremeni koncept. Nasuprot razornim i rušilačkim silama zemljotresa, ovaj projekat nastoji da podstakne i afirmiše umjetničke i stvaralačke potrese. ArtQuake je, dakle, fenomen koji se događa unutar samog umjetničkog bića, potres unutrašnjih organa kao reakcija na spoljašnji nadražaj, tektonsko podrhtavanje tijela u trenutku kad se nađe pred prizorom nesvakidašnje ljepote” – navodi se u saopštenju Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Najčitanije