25 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljeto 2024. u Tivtu obećava najbolju zabavu

Tivat – foto Boka News

Tivat obećava čarobna jutra, dane obasjane Suncem, miris soli, hranu koja se voli, zalaske za kalendar uspomena, večeri prepune kulturnih događaja i svitanja uz mediteranske note.

Kada dan počne uz kafu na omiljenoj Gradskoj rivi Pine, ponudi mnogobrojne plaže i skrivene vale, a noć otvori pitanje koji od mnogobrojnih sadržaja odabrati i posjetiti, onda je sigurno da će to biti savršen dan.

Tivat opisuju kao mali grad velikog srca, i upravo takav i jeste. Sve je na dlanu i sve je za memoriju srca. Izmami osmijeh, pokloni poljupce, nagradi zadovoljstvom.

Evo šta Tivat obećava za ljeto 2024.

Festival vjetra, koji u samom nazivu krije poruku da su jedra grada Tivta uvijek raširena i da o njemu tajne kriju samo dobri vjetrovi. Igra mora, Sunca, vjetra i jedara koja simbolizuju život očekuje vas u Tivtu od 26. aprila do 25. maja. Pregršt događaja koji sa sobom nose ekološke, kulturološke, sportske i muzičke poruke smjenjivaće se u tivatskom zalivu.

Festival vjetra – foto JK Delfin Tivat

Sportski događaji koji privlače avanturiste u duši, zauzeli su svoje datume u kalendaru tivatskog ljeta. Jedan od njih je i Boka Bay Trail. Trčanje stazama Bokokotorskog zaliva i istraživanje predivnih ruta 27. i 28. aprila. Za najmlađe posjetioce grada Tivta, održaće se  Extreme Wolf Race 28. aprila, trka sa preprekama koncipiranim i napravljenim u skladu sa godinama učesnika.  Veliki Movida triatlon 12. maja otvara takmičenje u tri discipline plivanje, trčanje i biciklizam koji su idealan spoj aktivnosti za zdrav duh u zdravom tijelu.

U Tivtu će se poput bisera na ogrlici u maju nizati zvuci harmonike (Harmonika fest 24. maj do 26. maj )  i gitare (31. maj do 02. jun).

Od 6. do 09. juna Tivat se pretvara u pozornicu za Međunarodni karneval, gdje će se predstaviti maske iz raznih krajeva svijeta. Život postaje maskenbal, a mi vas pozivamo da budete dio ove predivne tradicije mediteranskog grada Tivta.

Muzika je nešto što nas sve spaja, hrani dušu, i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Veliki šušur (Međunarodni susret duvačkih orkestara) obećava muziku za pamćenje 15. juna.

Luštica Bay – foto Boka News

Kada se šuška o muzičkom šušuru, mora se šuškati i o gastro spektaklu. Kada kažemo spektakl mislimo na nešto veliko. Ono veliko i jako važno jeste Festival u čast jestivoj travi žućenici koji ove godine slavi 20 godina postojanja (22. jun ). Ako znate kako jednostavno i zeleno izgleda žućenica, onda ne možete ni zamisliti koliko boja i ukusa se od nje može napraviti, ali zašto ne biste došli da degustirate i uvjerite se da se u malim stvarima kriju velike čari?!

Tivat je poznat i po tome što su mnogobrojni događaji raštrkani po cijelome gradu. Tivćani vole zamutiti kašu i dati malo veće draži događajima. Zato u Gornjoj Lastvi, malom selu nedomak Tivta, kao što već znate možete pronaći mir u predivnom prirodnom ambijentu, ali da li ste znali da isto tamo možete doživjeti harfu u svitanje, jazz u noći punog mjeseca i tradiciju očuvanu vjekovima koja se svake godine na Lastovskoj fešti prikazuje upravo onakva kakva je nekad bila. Fešta traje do kasno u noć, tako da i u avgustu u Tivat morate doć.

Žućenica fest – foto Boka News

Pomisao na more i primorski grad, odmah vuče i misao o morskim specijalitetima. Da bi riba i vino doživjeli svoj puni sjaj, morate ih servirati u pravi ambijent i pravi kraj. U Tivtu su poznate Fešte od ribe i vina širile miris, od Lepetana, Krašića, pa sve do Pina. Stari ambijent, ponte, mula, muzika koja budi sva čula ( jul i avgust ).

A ono što vas u Tivtu budi i doziva jesu i jutarnji matine koncerti na terasama različitih restorana za koje se probrine Gradska muzika Tivat. Svake subote, budi vas zvuk duvačkih instrumenata.

Fešta – foto TO Tivat

Ove godine sa ponosom Tivat može predstaviti Muzički festival “Biser Jadrana” koji će svoja vrata posjetiocima otvoriti 29. juna. Festival ,,Biser Jadrana“ će okupiti izvođače iz zemlje i regiona, a Tivat će biti centar spoja mediteranske tradicije i modernog doba pretočen u muziku i pjesmu laganih nota, a ujedno i prilika onima koji se bave muzikom i pjesmom da kroz nju ostvare svoje snove.

Jun, jul i avgust ponose se Festivalom kulture “Purgatorije“, a Tivat ljetnjom pozornicom na kojoj se nižu predstave i dijela kulture za koje se uvijek traži karta više.

Posjetioci grada Tivta mogu se oprobati i u bućanju, najstarijem sportu koji je postao obilježje grada Tivta, a nosi sa sobom interesantna pravila igre koja obavezno uključuju pjesmu, druženje i dobru gastro podlogu. Tivat vas zove da budete dio igre ove, da saznate šta je bulo, a šta buće, i kako su se zogovi smjestili među stare kuće. Ono što se tradicijom zove jeste ime igre ove – bućanje.

Porto Montenegro

Svakog ljeta Tivat bude domaćin regionalnih muzičkih zvijezda pa vas i ove godine očekuju mnogobrojna iznenađenja. Tivat je takođe domaćin i World music festivala, pa će od 6. septembra do 8. septembra Tivat ugostiti i međunarodne zvijezde.

Rubix festival sa ponosom najavljuje dolazak čuvene italijanske glumice Izabele Roselini, koja će nastupiti na Sinhro sceni u Porto Montenegru, 8. avgusta 2024. godine.

A da užitku i zabavi nema granica dokazuje nam upravo Smotra folklornih ansambala pod nazivom “Kolo bez granica“, koraci koji tope srca i daleko se čuju (21. do 25. avgusta).  

Dobro došli u Tivat, grad otvorenog srca, grad bez granica…

Najčitanije