13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljubav prema Lovćenu utkana u najnježnije komade nakita

Cvijet Lovćena

“Kad znaš đe zalazi sunce, možeš lako da se orijentišeš”. “I kad znaš đe je Lovćen.” – napisala je u svojoj knjizi “Dijalozi u Crnoj Gori” književnica Tijana Živaljević. Upravo je Lovćen bio njen orijentir u životu, velika ljubav i inspiracija. A iz te ljubavi rodila se i ideja o pokretanju jedinstvene kolekcije nakita – Cvijet Lovćena.

Bilo da ste iz Crne Gore, često je posjećujete ili ste samo kroz nju prošli, niste mogli ostati imuni na njenu ljepotu. Ako ste nogom kročili na bilo koju crnogorsku planinu, nemoguće je da niste ostali fascinirani činjenicom šta sve može da iznikne iz krša. Tako na Lovćenu, kao kontrast stijenama, uspijevaju najljepši cvjetovi živih boja. Snaga tog cvijeta koji kao da niče iz kamena bila je i inspiracija Tijani za izradu najljepših komada nakita.

Kako kaže u razgovoru za eKapiju, upravo je taj, širom svijeta poznat crnogorski krš, okruženje u kojem cvijet posebno dolazi do izražaja.

– Probija se između stijena i ide ka suncu, tako lijep, nježan i istrajan u isto vrijeme. Tu iskru života, tako vedru i elegantnu, u takvom okruženju, sam željela da pretočim u predmet koji će trajati.

Ova rođena Cetinjanka, školovala se u Podgorici, Sloveniji i Nici, živjela u Parizu. Iako po struci magistar makroekonomije, umjetnost joj je u krvi, pa je objavila i dvije knjige.

Cvijet Lovćena

– Ranije sam poeziju arhivirala u vidu kratkih priča i objavila knjige “Dijalozi u Parizu” (2016.) i “Dijalozi u Crnoj Gori” (2020.). Danas se trudim da poeziju činim više vidljivom kroz izradu nakita – kaže nam Tijana.

Ova jedinstvena kolekcija nakita, ističe, nastala je iz ljubavi prema Lovćenu, Mediteranu i fascinantnom dizajnu same prirode.

– Rodila se ideja da bih baš taj cvijet voljela da nosim kao komad nakita. Radost kad sam probala prvi cvijet je bila dovoljna da nastavim sa kolekcijom. Radila sam na njoj polako i pažljivo, fotografisala, birala cvjetove, određivala dimenzije i slično. Nakon godinu i po dana došla sam do kolekcije koju danas imamo. Ti izrađeni komadi primijenjene umjetnosti su mi dali ideju da registrujem preduzeće i polako krenem sa objavljivanjem – navodi.

U kolekciji Cvijet Lovćena u ponudi su lančići i narukvice sa privjecima, minđuše, kao i broševi od srebra, a postoji i mogućnost pozlate. Od cvjetova zastupljeni su kaćun, poljska ljubičica, zvončić, grisebahova lala, nezaboravak, žukva, visibaba, divlji mak i lipa.

– Prije nekoliko dana smo dodali i ružu. To su cvjetovi koji kad se pretoče u srebro sačuvaju svoju ljepotu, svjetlucavost i umjetnički eho. Drugi cvjetovi koje sam pokušala izraditi, kao npr. divlja ciklama, u srebru gube svoju nježnost, pa sam od nje, odnosno njih odustajala – kaže Tijana.

Cvijet Lovćena

Ipak, kako ističe, ovo je samo početak.

– Širiće se polako kolekcija. Nakon ruže, koju smo dodali kao deseti cvijet u kolekciji, izradićemo po prvi put jednu draču. Znam da zvuči grubo, ali drača je važna u pejzažu lovćenskog krasa i mislim da ćemo vas prijatno iznenaditi kako njen oblik u vidu nakita može biti lijep – dodaje.

Izbor srebra kao materijala od kog izrađuju nakit nije slučajan, kaže naša sagovornica, pa će mu ostati vjerni i ubuduće.

– Za sada ćemo raditi samo sa srebrom 925 i pozlatu srebra 925. Srebro ima dugu tradiciju u Crnoj Gori, kako pri izradi ćemera, tako pri izradi zavjetnih pločica na primorju. Danas srebrni Cvijet Lovćena je moderni eho ženske prirodnosti, elegancije i snage – kaže nam Tijana.

Prosto je nevjerovatno to da svaki komad nakita u kolekciji izgleda identično kao cvijet po kome je napravljen. Na pitanje kako je uspjela u tome, Tijana odgovara:

Cvijet Lovćena

– Kad sam fotografisala cvijet na Lovćenu, tražila sam da na fotografiji dobijem baš taj oblik koji ću kasnije pretočiti u nakit. Divlji mak, na primjer, namjerno je fotografisan na vjetru, pa se danas taj vjetar i ležernost prenosi i na nakit.

Interesovanje za kolekciju Cvijet Lovćena je veliko, pa su komadi ovog unikatnog nakita već stigli do mnogih zemalja svijeta.

– Ogromno interesovanje govori nam da je već postojala potreba za estetikom koja je drugačija od masovne proizvodnje. Takođe, simbolika Cvijeta Lovćena u samom imenu je toliko snažna, da je rijetko objašnjenje potrebno – kaže naša sagovornica i ističe da su cvijet Nezaboravka i cvijet Lipe trenutno najtraženiji.

Odluka o pokretanju sopstvenog biznisa sa sobom nosi brojne izazove, pa se sa njima suočila i Tijana.

– Najteže je bilo preći iz ideje u realizaciju. Ne zato što je falilo motivacije, već zato što su prvi odgovori bili “ne može”. Međutim, kako imam iskustva sa stvaralaštvom, znala sam da je jedino važno da u to ne povjerujem i da budem istrajna, baš kao Cvijet Lovćena – zaključuje Tijana u razgovoru za eKapiju.

Kako do nakita Cvijet Lovćena

Nakit iz kolekcije Cvijet Lovćena može se poručiti preko web sajta www.ti-creation.com ili preko instagram stranice Cvijet Lovćena. Nakit se šalje u sve evropske zemlje.

– Takođe, do 15. novembra izlažemo nakit u tržnom centru BIG Fashion (bivša Delta city), zahvaljujući nagradi za inovativnost i kreativno preduzetništvo koju sam dobila od Glavnog grada Podgorice, TC Delta City i marketinške agencije Strategist – kaže Tijana.

/Dragana Obradović/

Izvor:eKapija

Najčitanije