8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljubljana izdvaja 10 odsto iz budžeta za kulturu

Lubljana – foto EPA

Festivali nijesu samo kultura, već platforma za mnoštvo stvari. Svaki uloženi euro u kulturu, višestruko se vraća u budžet jedne države. Grad Ljubljana, recimo, izdvaja preko 10 odsto budžeta za kulturu – kazao je Darko Brlek, generalni i umjetnički direktor Festivala Ljubljana, na prvoj od šest radionica u okviru evropskog projekta #synergy.

Radionica pod nazivom „Finansiranje klasične muzike: Različite forme finansiranja i načini za postizanje finansijske samoodrživosti“ održana je ove sedmice u Ljubljani. Pored stručne javnosti i ljubljanskih institucija kulture, tima Festivala Ljubljana, radionicama su prisustvovali i predstavnici svih #synergy partnera: KotorArta, inicijatora i glavnog koordinatora projekta, Centra Beogradskih festivala, Dubrovačkih ljetnih igara, Kosovo Šopen asocijacije i organizacije Vox Baroque iz Tirane.

Projekat #synergy KotorArt festivala Don Brankovi Dani muzike jedan je od 13 koje je Evropska komisija 31. jula prošle godine, na posebno ustanovljenom konkursu za jačanje kulturne saradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu, podržala sa 410.930 eura.

RAZUMIJEVANJE

Upravo podatak da preko 10 odsto budžeta Ljubljana izdvaja za kulturu je najviše fascinirao članove tima KotorArt-a koji su činili Viktor Varoši, izvršni producent KotorArta i menadžer projekta #synergy, Sara Mandić, menadžerka za produkciju i razvoj KotorArta i menadžerka projekta #synergy, kao i Marija Nikčević, predstavnica u mladom istraživačkom timu.

– Ovaj nevjerovatan podatak pokazuje potpuno razumijevanje za značaj umjetnosti i kulture – i pokazuje da bi finansiranje kulture trebalo da se posmatra kao ulaganje u društveni, ali i ekonomski razvoj. Grad Ljubljana je savršen primjer toga – rekao je Viktor Varoši za Pobjedu.

O važnosti ulaganja, kreiranju dobrih programa i podizanju ljestvice kvaliteta, kao i primjerima dobre prakse, govorili su Andrej Drapal, konsultant za menadžment kompanije Consensus, Blaž Peršin, direktor Muzeja i galerija Grada Ljubljane, kao i Tibor Mihelič Syed, generalni direktor Slovenačkog omladinskog teatra.

#synergy  – Kotor-art-radionica u Ljubljani foto Darja Stravs Tisu

PODIZANJE KAPACITETA

Radionica u Ljubljani je prva u nizu zanimljivih aktivnosti u okviru #synergy projekta, najavio je jedan od menadžera projekta.

– Okupili smo tim mladih istraživača, čeka nas još pet radionica, a predstoji nam i selekcija kompozitora, javni pozivi za muzičare koji će učestvovati u projektu. Svi partneri se raduju aktivnostima, a atmosfera i razmjena iskustava iz Ljubljane ukazuje na to da smo projektu dali adekvatan naziv i da će značajno doprinijeti podizanju kapaciteta čitavog sektora umjetničke muzike u regionu – rekao je Varoši.

Stečena saznanja i iskustva, najavljuju iz tima #synergy, biće sjedinjena u jedinstvenu publikaciju, svojevrsni „Vodič za produkciju umjetničke muzike“ u našem regionu.

Ciljevi projekta #synergy su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu.

Najčitanije