15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bez digitalne kovid potvrde u tržne centre, Britanija uklanja Crnu Goru sa “crvene liste”

tržni centar

Zbog bolje epidemiološke situacije u Crnoj Gori od danas nije potrebna Nacionalna digitalna kovid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora.

Takođe, iako je to bilo najavljeno, od danas neće biti potrebna kovid potvrda kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora.

U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana. To je preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda.

Ostali elementi digitalne COVID potvrde su: Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata; Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Velika Britanija uklanja Crnu Goru sa “crvene liste”

Brexit
Velika Britanija će od ponedeljka, 11. oktobra, ukloniti Crnu Goru sa crvene liste zemalja za međunarodna putovanja.
– Od 11. oktobra u 4 sata, 47 zemalja, uključujući i Crnu Goru, će biti uklonjeno sa crvene liste zemalja za međunarodna putovanja ka Engleskoj – saopšteno je na Twitter nalogu Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori.
To će, kako su istakli, olakšati ljudima putovanje u inostranstvo.
– Putnici koji se vraćaju u Veliku Britaniju iz ovih 47 država neće morati da idu u hotelski karantin – objašnjeno je.
Kako je navedeno, za više od 30 zemalja izmijenjena su i pravila u vezi sa potvrdama za vakcinaciju putnika koji stižu Veliku Britaniju.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije