10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljubljana: Izložba fotografija brodica “Hrvatska – tamo gdje jedra pričaju priče“

Ljubljana: Izložba fotografija brodica “Hrvatska – tamo gdje jedra pričaju priče“

Na Krakovskom nasipu u središtu Ljubljane u srijedu je otvorena izložba 22 fotografije  članova Udruge Cronavesa „Hrvatska – tamo gdje jedra pričaju priče“.

Organizatori izložbe su Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita i Hrvatska turistička zajednica u Sloveniji, glavni je pokrovitelj ACI d.d., a partner “Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre”.

“Autori 22 fotografije su članovi Udruge Cronaves koji su samostalno i skupno izlagali na različitim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu – Boško Lučev, Andrina Luić i Vislav Torre, kojima su se ovom prilikom priključili Dubravka Pajk, Vojko Bašić, Gojko Vukov Colić, Marko Valjak, Kristijan Žic i Sandro Rubinić”, rekao je na otvorenju izložbe predsjednik Udruge Cronavesa Plamenko Bavčević.

Najavio je da će nakon Ljubljane izložba biti postavljena gradu Vannesu u Francuskoj i u Trstu.

Tema izložbe su mali obiteljski brodovi koji su prehranjivali naraštaje dalmatinskih ribara i težaka – gajete, leuti, kaići, lađe.

“Fotografije brodove smještaju u današnji kontekst kad su oni postali simbol baštine područja kojima plove, a uloga koju danas imaju je drukčija je od nekadašnje”, rekao je Bavčević.

Profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci Robert Mohović predstavio je aktivnosti na očuvanju i revitalizaciji pomorske baštine koje se već godinama provode kroz pomorske muzeje, regate, festivale i radionice na kojima se prenose znanja i vještine kojima vladaju iskusni hrvatski jedriličari.

“U cilju očuvanja uspomena i edukacije generacija o raznolikoj hrvatskoj pomorskoj baštini, duž obale je osnovano nekoliko iznimnih multimedijalnih centara čija namjena nije samo od povijesne važnosti, nego su svi izvrsna turistička mjesta na kojima posjetitelji Hrvatske doživljavaju povratak u prošlost i proživljavaju kako su nekada živjeli hrvatski pomorci i ljudi uz more”, istaknuo je Morović.

Direktor predstavništva HTZ-a u Sloveniji Bruno Bonifačić rekao je da izložba Udruge Cronavesa upućuje na važnost očuvanja pomorske baštine.

“Ovdje je riječ i o iznimno uspješnim projektima između Hrvatske i Slovenije, kojima smo dokazali da su zaštita prirodnih bogatstava bez granica i da samo zajednički možemo sačuvati prirodu i tradiciju za buduće generacije”, poručio je i dodao da ti projekti, osim podizanja svijesti o bogatstvu pomorske kulture i baštine, redovito uključuju i promidžbu hrvatskoga turizma.

Izložbu je otvorila  Alenka Hudek iz Veleposlanstva RH u Sloveniji, a 22 fotografije dimenzija 180 x 120 centimetara mogu se razgledati do 10. maja.

Izvor:Hina

Najčitanije