29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Lokalna vlast Tivta na izbore ide u pet kolona

Tivat izbori

Opštinskoj izbornoj komisiji Tivat do večeras je predato ukupno pet izbornih listi sa imenima kandidata za odbornike na predstojećim vanrednim lokalnim izborima, od kojih je ona potvrdila i proglasila četiri, a jednu listu je vratila na doradu zbog formalnih neostataka.

Izborne liste sa imenima svoja po 32 kandidata za odbornike koliko ih se i bira u novi saziv Skupštine Opštine Tivat, OIK-u su danas tokom dana podnijele tri lokalne grupe građana, a koje su skoro sve na prošlim izborima, nastupale zajedno i bile konstituenti koalicije građanskih listi „Narod Pobjeđuje“ (NP) što je tada, prvi put nakon 25 godina, u Tivtu na biralištima porazila DPS.

Listu „Željko Komnenović- Narod Pobjeđuje, Demokrate i DSS“ predvodi aktuelni tivatski gradonačelnik Željko Komnenović. Listu „Tivatska akcija  i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat–jer smijemo i umijemo-Mirko Kovačević“, predvodi profesor književnosti i lider TA, Mirko Kovačević. Ove dvije liste OIK je potvrdila i proglasila, dok je na doradu vratila izbornu listu „Arsenal za Tivat- Budimir Cupara“ čiji je nosilac sam Cupara koji je nekadašnji v.d. direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat.

Prethodno, OIK Tivat je minulih dana potvrdila i proglasila još dvije izborne liste koje su joj predali grupa građana „Bokeški Forum“ i grupa građana „Krtoljska lista“. Njihovi nosioci dr Anrija Petković (Bokeški Forum), donedavni predsjednik SO Tivat, odnosno mr Jovan Brinić (Krtoljska lista), aktuelni sekretar za finansije Opštine Tivat. „Krtoljsku listu“ inače, takođe najvećim dijelom čine ljudi koji su na prošlim izborima nastupali u velikoj koaliciji „Narod Pobjeđuje“. BF je sa druge strane, bio postizborni koalicioni partner NP u aktuelnoj tivatskoj gradskoj upravi.

Budući da je juče stupio na snagu dopunjeni Zakon o lokalnoj samoupravi a predsjednik države Milo Đukanović u skladu sa time donio i odluku o izmjeni prethodne svoje Odluke o raspisivanju vanrendnih lokalnih izbora u Tivtu koji su sa 5.juna pomjereni na 23.oktobar, OIK je večeras donijela odluku o prekidu do sada sprovedenih izbornih radnji. Naime, do sada se radilo po kalendaru izbornih tradnji određenom u odnosu na 5.jun kao termin za održavanje izbora, pa je po tome, rok za predaju izbornih listi isticao u utorak 10.maja u ponoć.

„Budući da u skladu sa dopunom zakona i iz nje proisteklom najnovijom odlukom predsjednika države o promjeni termina izbora u Tivtu moramo prekinuiti do sada sprovedene izborne radnje, odlučili smo da ostalim eventualno zainteresovanim učesnicima izborne trke, ostavimo rok od 24 sata za podnošenje svojih listi, a koji će oni imati na jesen, u skladu sa novim kalendarom izbornih radnji za novi termin izlaska na birališta 23. oktobra.“- kazao je predsjednik OIK Tivat Ognjen Vukasović.

Izvor:S.L.

Najčitanije