26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalni duhovni sabor pravoslavnih Bokelja u Tivtu

Više stotina vjernika okupio se danas na gradsoj rivi Pine u Tivtu gdje je sa tivatske Prevlake prispio brodić sa moštima prevlačkih mučenika koje su potom u litiji nošene kroz grad do hrama Svetog Save.

To je bio centralni događaj duhovnog sabora pod nazivom „U svjetlosti Hristovog vaskrsenja – Bokelji Svetom Savi i Prevlačkim mučenicima“.

Litiju je ulicama Tivta predvodio Mitropolit Nektarije sa Krfa, iz Grčke pravoslavne crkve, sa sveštvenstvom. Moleban je služen na raskrnici ispred zgrade Opštine, nakon čega je povorka nastavila prema hramu Svetog Save.

U litiji, među brojnim vjernicima učestvovali su predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović (NP) i potpredsjednik Vladimir Arsić (NP).

Nakon litije i večernjeg bogosluženja u hramu Svetog Save, gdje je Mitropolit održao besjedu, u velikoj sali Centru za kulturu održana je svečana akademija.

Događaj su organizovali Mitropolija crnogorsko-primorska, Srpska pravoslavna crkvena opština tivatska, Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore i manastir Svetog Arhangela Mihaila – Miholjska Prevlaka.

Izvor:M.M.

Najčitanije