28 C
Kotor

Slušaj online radio

LP: Luka Kotor oštećena za više od milion eura

Kruzer kroz Boku – foto Miro Marušić

Luka Kotor, koja bi trebalo da bude pokretač privrednog razvoja Opštine, oštećena je za više od milion eura kada je privatnoj agenciji dodijeljeno pravo na pilotažu, odnosno uvod brodova u zaliv, saopšteno je iz kotorskog Odbora Liberalne partije (LP).

Predsjednik Odbora LP Kotor i odbornik, Vido Drašković, kazao je da podrška Lučke uprave ne samo da je izostala već je njeno djelovanje sa Direktoratom Ministarstva za saobraćaj i pomorstvo nanijelo štetu Luci Kotor.

„Njihova aktivnost je primjer kako opšte dobro prelazi privatno“, naveo je Drašković u saopštenju.

On je rekao da se, pored upozorenja, dodjeljuje pravo na pilotažu privatnoj agenciji čime se Luci Kotor uskraćuje pravo na ostvarenje prihoda.

“To traje od maja 2015. godine do septembra, kada je Luci vraćeno pravo na pilotažu. Za ovaj vremenski period odlukom Lučke uprave i Direktorata, odnosno komisije koju su oni formirali za dodjelu pilotaže, Luka Kotor oštećena je više od milion eura, a privatnoj agenciji omogućeno da bespravno zaradi više od milion eura“, precizirao je Drašković.

Luka Kotor-foto Ivka Janković

Aktuelna opštinska vlast u Kotoru je, kako je naveo, u predizbornoj kampanji obećala građanima da će štititi opšti interes i boriti se protiv svih štetnih pojava i da će preduzimati sve radnje za otkrivanje i kažnjavanje počinioca krivičnih djela.

„Da li će opštinska vlast pokrenuti postupak za obeštećenje luke i za utvrđivanje odgovornosti, s obzirom na to da je Opština Kotor većinski vlasnik luke“, pitao je Drašković.

Prema njegovim riječima, sredstva koja je tom koruptivnom radnjom luka izgubila bila bi dovoljna da realizuje projekat poboljšanja sigurnosti boravka kruzera u zalivu i smanjenju štetnih uticaja na životnu sredinu bez kreditnog zaduženja.

Drašković je podsjetio da Luka Kotor pri postojećoj vlasničkoj strukturi i organizaciji upravljanja uspješno obavlja djelatnosti zbog kojih je osnovana.

„Nosilac je planirane dogradnje lučke infrastrukture za bezbjedni prihvat najsavremenijih kruzera. Luka Kotor treba da bude pokretač privrednog i ukupnog razvoja Opštine, sufinansiranjem izgradnje najznačajnijih infrastrukturnih objekata i sanacije objekata kulturnog blaga grada“, zaključio je Drašković.

Najčitanije