8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Bar postavila valograf

Valograf – foto Luka Bar

AD Luka Barpotpisala je Ugovor sa firmom “Sigma energija” DOO iz Slovenije, kojim se predviđa postavljanje naučno-istraživačke plutače-valografa na otvorenom moru, sa južne padine brda Volujica.

Valograf jenamijenjen za ispitivanje i praćenje parametara talasa u unutrašnjim morskim vodama, morskih struja i za ispitivanje mogućnosti konvertovanja energije talasa u električnu energiju.

– „Sigma energija“ postaviće naučno-istraživačku plutaču-valograf na otvorenom moru, na lokaciji sa koordinatama 42° 04.955′ N i 019° 04.266′ E, shodno saglasnosti Ministarstva za saobraćaj i pomorstvo – Direkcija za inspekcijski nadzor u pomorskom i unutrašnjem plovnom saobraćaju – saopšteno je iz Luke Bar.

Projekat „Sigma WEC – postavljanje i testiranje“ sufinansiran je od strane Evropske unije/Evropski regionalni fond za razvoj i Vlade Slovenije.

Navedenoj firmi izdat je Sertifikat “Seal of Excellence” od Evropske komisije 2019. a Ugovorima o poslovnoj saradnji sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju i Univerzitetom Crne Gore – Institut za biologiju mora, omogućiće se implementacija ovog značajnog projekta.

– Ovim će „Luka Bar“ AD dati doprinos značaju korišćenja obnovljivih izvora energije u skladu sa savremenom tehnologijom u pogledu održivog razvoja -saopštili su iz Luke.

Najčitanije