1 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Koper: Prihodi u 2022. skočili 38%

Luka Kopar – Tesla – Foto: Pluton logistics

Luka Koper lani je, prema nepotpunim i nerevidiranim podacima, ostvarila 309,4 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, što je 38 posto više nego godinu prije. Ukupno su pretovarili 23,2 milijuna tona tereta, odn 12 posto više nego godinu ranije, objavila je danas tvrtka.
Prošle godine tvrtka je zabilježila rast u svim grupama proizvoda, kod kontejnera i automobila premašena su i dva povijesna prekretnika – milijun kontejnerskih jedinica i 800.000 automobila, objavila je Luka Koper na stranicama Ljubljanske burze.

Kao glavni razlog rekordnih brojki u pretovaru vozila tvrtka je navela dodatno poslovanje krajem prošle godine, odnosno preusmjeravanje određenih količina iz sjeverne Europe u luku Kopar.

Rekordne rezultate Luke prate, između ostalog, i brojna ulaganja u dodatne skladišne kapacitete koje tvrtka osigurava posljednjih godina. Kako su pojasnili, investicijski ciklus se nastavlja, posebice u zaleđu trećeg bazena.

Luka je nakon objave devetomjesečnog izvješća izjavila da su poslovni rezultati izuzetno uspješni. Na razini grupe Luka je ostvarila čistu dobit od 59,3 milijuna eura, što je 164 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

2022. godinu, kako je tada napisala tvrtka, obilježio je prvenstveno rat u Ukrajini, koji je početkom drugog kvartala promijenio geopolitičku situaciju i utjecao na gospodarska kretanja. Prema njihovim objašnjenjima, izravna izloženost Grupe Luka Koper Rusiji i Ukrajini relativno je mala, jer je količina pretovara namijenjena tržištu Ukrajine i Rusije zanemariva.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije

rsojevka