9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor – Izvršni direktor traži da ga inspekcija rada zaštiti od Odbora direktora

Luka Kotor-foto Ivka Janković

Izvršni direktor Luke Kotor AD Vlado Vukasović zatražio je intervenciju Inspekcije rada povodom sukoba koji ima sa Odborom direktora te kompanije u vezi Ugovora o radu koji mu je ponuđen.

Naime, Odbor direktora na čijem je čelu Ljiljana Popović-Moškov (URA) insistira da Vukasović koga su oni za izvršnog direktora kompanije izabrali 8.jula, a on tu funkciju preuzeo već narednog dana, potpiše Ugovor o radu u kojem nije predviđena isplata otpremnine u slučaju da se direktor sa ili bez obrazklošena za to, smijeni sa te funkcije prije isteka četvorogodišnjeg mandata. Vukasović je odbio da potpiše takav ugovor smatrajuči da bez otpremnine može biti smijenjen samo u slučajevima kada Odbor direktora ima obrazloženje za takav potez, ali da mu u slučaju ako bude prijevrejmeno razriješen bez obrazloženja, pripada Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom predviđena otpremnina.

On smatra da bez obzira što je direktor, ne može mati manja prava u slučaju otpuštanja od  bilo kojeg drugog radnika Luke Kotor kojima sleduju otpremnine.

Vukasović je inače, kao novi izvršni direktor Luke Kotor AD u Centralnom registru Privrednog suda upisan 21.jula od kada je on i formalno stupio u radni odnos u toj kompaniji čiji je većinski vlasnik Optina Kotor. Ugovor o radu mu je na potpis dostavljen tek 30.jula, ali ga on do danas nije parafirao jer se sa članovima Odbora direktpora ne može sporazumjeti oko eventualne otpremnine jer oni insistiraju da se Vukasović odrekne tog prava na to zbog aktuelne loše finansijske situacije Luke Kotor kojoj je već više od godinu ipo dana zbog koronakrize, potpuno onemogućeno ili drastično ograničeno vršenje njene osnovne djelatnosti –prijema brodova i putnika.

„Kako do ovog trenutka nemam potpisan Ugovor o radu, a zbog činjenice da prije stupanja na rad kao ni deset dana  poslije toga nije preduzeta nijedna radnja od strane ovlašćenog subjekta u cilju potpisivanja istog, obraćam vam se sa zahtjevom da izvršite inspekcjski nadzor, kako bi ste konstatovali činjenicu da sam u skladu sa članom 30 zakona o radu, stekao pravo na ugovor o radu na nheodtrđeno vrijeme.“- stoji u dopisu koji je Vukasović uputio Inspekciji rada.

Inspektork rada nadležean za Kotor Violeta Bojović je danas kazala da Vukasovićev zahtjev još nije došao do nje jer prvo mora biti procesuiran u Upravi za inspekcijske poslove i potom  njoj onda upućen nalog za inspekcijski nadzor od strane glavnog državnog inspektora rada.

Zbog toga što je odbio da potpiše Ugovor o radu koji su mu ponudili, Odbor ditrektora Luke Kotor namjerava da smijeni Vukasovića nakon samo tri mjeseca provedena na mjestu izvršnog direktora i da na njegovo mjesto dovede diplomiramog pravnika Milka Krvavca. Za smjenu Vukasovića koji je njihov partijski kadar, predsjedica Odbnora direktora Ljiljana Popović-Moškov je dobila i saglasnost kotorskog SNP-a kome po koalicionom sporazumu o vršenju lokalne vlasti u tom gradu, pripada mjesto izvršnog direktora Luke.

Krvavac koga SNP predlaže za novog direktora najbitnije opštinske fime u Kotoru je  rodom iz Pljevalja a sada živi i radin u Budvi. Nekada je bio pomorac u kotorskoj Jugooceraniji, službovao je u JNA, bio direktor firme “Bim Slavija” iz Budve, hotela “Admiral” u tom gradu, te firme “Prevoz commerce” iz Beograda, a u njegovom CV-u stoji i da je bio “direktor francuske modne konfekcije” i rukovodilac pravne i službe  finansija u JU Grad teatar Budva. Krvavac je svojevremeno bio i poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Crne Gore gdje je mijenjao u zatvor poslatog Aćima Višnjića, a nakon toga je navodno, Krvacac prije desetaka godina imao i drugu svoju partijsku epizodu kao član SDP-a u Budvi.

Izvor:S.L.

Najčitanije