15 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor očekuje i do 240 kruzera u 2022.

Kotor foto Ranko Maraš

“Imamo rezervacije i najave 489 kruzera za narednu godinu, to je po mojoj procjeni teško ostvarivo. Mi smo uradili Plan poslovanja za narednu godinu prema objektivnom stanju na tržištu a ne prema „spisku lijepih želja“.

Stručne službe su trenutno, a na sasvim objektivnim procjenama zasnovanim na raspoloživim podacima došle do broja dolazaka kruzera od 240, koji bi ove godine mogli uploviti u našu luku, targetirajući manje kruzere koji su najavili dolazak obzirom da na njima plovi manji broj turista i ljudi se lakše opredjeljuju za takva krstarenja zbog aktuelne epidemiološke situacije”, kazala je za Boka News predsjednica Odbora dirktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov.

“Odbor direktora neće samo posmatrati što se dešava na „kruzing“ tržištu, već planira da donese Odluku o investiranju  u drugu fazu izgradnje marine, čime bi dosadnjašnji kapacitet od 35 vezova povećali za dodatnih 70-80 novih vezova uz osposobljavanje  40 komunalnih vezova. Time stvaramo preduslov da naša kompanija ubuduće može „opstati“  uprkos krizi „masovnih putovanja“. Pomenuta investicija iznosi cca 800.000 eura i ostaje mi pitanje zašto se u njenu relizaciju nije krenuli i ranije kada je novca bilo i kada nije bila ovako teška situacija po ovaj privredni subjekat. Očigledno je da su tadašnji Odbori direktora više preferirali na tzv „javnu potrošnju“, plate koje ne zavise od rezultata rada i dijeljenje dividendi.

Ljiljana Popović Moškov – foto Boka News

Međutim kako nema koristi od „plakanja za prosutim mlijekom“ ovaj sastav  Odbora direktora sve radi i sve će uraditi da sačuva i održi kompaniju  kakva je Luka Kotor. Nama je cilj sačuvati supstancu Luke Kotor i sa marinom koja bi imala 130 vezova i koja bi mogla ostvariti prihod od 700.000 do milion eura na godišnjem nivou, stvorili bi kakve takve uslove sigurnosti u poslovanju.

Kotor je prepoznat kao značajna destinacija, u 2022. godini aktivno ćemo raditi na promociji marinskog dijela, jer  tu je malo urađeno.

Mi smo prirodna marina i imamo ispred marine Stari grad sa svim svojim sadržajima. Dakle Kotor ima svoju marinu, potrebno je neke uslove poboljšati i mislim da se možemo vrlo brzo biti upisani i u marinskom dijelu,u svim nautičkim mapama”, kazala je Popović Moškov.

Najčitanije