17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor u minusu 422 hiljade eura za prva tri mjeseca

Luka Kotor – foto Boka News

Luka Kotor je za prva tri mjeseca ove godine ostvarila minus od 422 hiljade, što je za 54 odsto gori rezultat nego u uporednom periodu prošle godine, kada su bili u gubitku 274 hiljade eura.

Ukupni prihodi kompanije iznosili su 126 hiljada eura, od čega se na prodaju odnosi dvije trećine prihoda, dok su za isti period troškovi poslovanja bili 190 hiljada. Uz to, na zarade i naknade zaposlenih izdvojeno je 360 hiljada eura, što je u odnosu na lani uvećanje od čak 64 odsto ili za 141 hiljadu eura.

Luka Kotor je za prošlu godinu ostvarila dobitak od 1,28 miliona eura, pa ukupni akumulirani dobitak kompanije sa ovogodišnjim kvartalnim rezultatom na kraju marta iznosi 527 hiljada eura.

Kapital kompanije je 4,8 miliona eura, a preduzeće ima 4,26 kratkoročnih i dugoročnih rezervisanja i obaveza.

Vlada je nedavno na inicijativu premijera Dritana Abazovića oduzela mogućnost dvijema privatnim kompanijama koje ispunjavaju uslove i registrovane su za obavljanje pomorske pilotaže, da rade taj posao u zalivu Boke Kotorske.

Vlada je protivno stavu koje je zastupalo resorno Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), odlučila da do izbora novog koncesionara, taj visokoprofitabilan posao povjeri isključivo preduzeću Luka Kotor.

Hercegnovska kompanija “Sea Pioneer Montenegro” je zbog toga podnijela Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK) inicijativu za pokretanje postupka ispitivanja povrede konkurencije na tržištu usluga pomorske pilotaže u Bokokotorskom zalivu.

Iz te kompanije su saopštili da je odluka Vlade da se Sea Pioneeru Montenegro onemogući obavljanje lučke pilotaže na području luke Kotor suprotna Zakonu o zaštiti konkurencije.

Menadžment Luko Kotor, na čijem su čelu Abazovićeva partijska koleginica iz URA, predsjednica Upravnog odbora Ljiljana Popović – Moškov te izvršni direktor Milko Krvavac (SNP), je vršio razne vrste pritiska na brodare i njihove lučke agente u Crnoj Gori da moraju koristiti usluge njihove, a ne konkurentskiih pilotskih službi, pa je čak ušao i u javnu polemiku sa resornim MKI koje je menadžment optužilo za nezakonito postupanje i zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.

Iz Luke Kotor je ranije “Vijestima” zvanično rečeno da oni postupaju shodno koncesionom ugovoru koji imaju sa državom i po kome su jedini ovlašćeni za pilotažu brodova “sviđalo se to nekome ili ne”.

/I.Ivanović/

Izvor:Vijesti
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije