15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Lungo mare Krašići – na gradilištu ostale samo mašine

Lungo mare – Krašići – foto Dan

Prvih 400 metara obalnog šetališta u Krašićima „Artek DOO” iz Podgorice već je potrošio dvije trećine vremena predviđene dinamike od 90 dana, a kraj radova se ne nazire. Menadžer opštine Tivat i koordinator radova na izgradnji „Lungo mare” Marko Petričević, koji je s potpisnikom ovih redova juče obišao trasu, na gradilištu je zatekao napuštene građevinske mašine. Investiciju vrijednu 800.000 eura, koja treba da riješi problem nelegalne uzurpacije obale u Krašićima, zajedno finansiraju Opština Tivat i JP „Morsko dobro”, a lokalna uprava je nosilac posla.

Vlasnik firme „Artek DOO” koja je izabrana za izvođača na javnom tenderu je Marko Pavličević, sin Radomana Pavličevića, vlasnika firme „Erlang” koja je u Tivtu realizovala više projekata u kojima obično nije poštovala rokove.

– Nijesam zadovoljan dinamikom radova. Bili su praznici, imali smo određene okolnosti na terenu koje nam nijesu išle naruku – jaka bura koja ometa gradnju uz more. Članovi kabineta predsjednika opštine obišli su gradilište poslednjeg radnog dana u 2018. godini i tada smo konstatovali da je dvije trećine roka već prošlo, trasa je većinom iskrčena. Određeni detalji nijesu ispoštovani, a tiču se samih rješenja o rušenju. Moraju se intenzivirati radovi i moraju se poštovati rješenja o rušenju do detalja, odnosno do „crvene linije”, rekao je Petričević.

On ističe da je gotovo izvjesno da rok za izgradnju neće biti ispoštovan, ali će insistirati kod izvođača da radovi budu završeni do početka sezone.

– Izvođač neće biti u mogućnosti da ispoštuje rok do 90 dana. Bilo je objektivnih okolnosti, određenih odlaganja zbog administrativnih stvari i sve to moramo uzeti u obzir. No, ne bismo smjeli da prekoračimo proljeće i početak dolaska prvih gostiju. Gosti koji dolaze u Krašiće čine skoro trećinu opštinskog turističkog budžeta i moraju zateći završen ovaj dio trase, ističe Petričević, dodajući da je u nedavno usvojenom Strateškom planu opštine do 2022. godine predviđeno projektovanje i druge faze šetališta.

– To je veći cilj od ovih 400 metara trase koji će sigurno biti gotovi uz malo kašnjenje, naglašava menadžer opštine i koordinator projekta izgradnje „Lungo mare” u Krašićima.
On ističe da će Opština učiniti sve da se ponovo stavi u funkciju ribarska posta „Plitka” na trasi obalnog šetališta, na kojoj je privatni investitor sagradio nelegalnu betonsku pontu sa pergolom.–Mehanizacija je tuda prošla. Zbog izvođenja radova tu su morali da se naprave nasipi. Potrudićemo se da postu vratimo u prvobitno stanje. Rješenja o rušenju tih ponti koje su nelegalno dignute na ribarskoj posti Plitka imamo, ali to povećava troškove i oduzima vrijeme. Vrlo brzo ćemo procijeniti na koji način ćemo revitalizovati tu ribarsku postu, rekao je Petričević.

Inspektor za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Miomir Tapušković početkom decembra je potvrdio da će donijeti odgovarajuća rješenja prema nadležnim institucijama kako bi ribarska posta Plitka bila ponovo u funkciji.

– Njene koordinate postoje, definisane su pravilnikom i ubilježena je tačna pozicija. Preostaje da se na dijelu budućeg obalnog šetališta postavi tabla na kojoj će biti označeni podaci poste Plitka, rekao je Tapušković tada.
Prema njegovim riječima, projekat Opštine i Morskog dobra o izgradnji prvih 400 metara obalnog šetališta u Krašićima obradovao je nadležne u Ministarstvu poljoprivrede, ali i istraživače u Institutu za biologiju mora koji su upozoravali na neophodnost revitalizacije ove i ostalih ribarskih posti u Boki kotorskoj koje su ugrožene nelegalnom gradnjom.

/Ž.K./

Najčitanije