11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Bay – Koncert Duo Clasicco

Duo Classico

Nakon uspješnog koncerta „Voce ‘e Note“  mlade talentovane operske pjevačice Antonie Vučinović, Luštica Bay i tokom septembra nastavlja da bude podijum za kulturne performanse i luka umjetnosti u kojoj se, pored ostalih umjetničkih i drugih događaja, publici predstavljaju brojni vrhunski muzičari iz zemlje, regiona i Evrope, saopšteno je iz ove kompanije.

“U saradnji sa Međunarodnim umjetničkim festivalom KotorArt, kao dio edicije od 11 koncerata u okviru dva programa „Luke umjetnosti“ i „Pjaca od džeza“, u subotu, 3.septembra u 20 časova u Amfitetaru u Marina naselju nastupiće Duo Clasicco Dina Desančić & Safet Drljan.  Riječ je o prvim umjetnicima u Crnoj Gori koji su svirali Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ u aranžmanu za violinu i harmoniku, i to na koncertu u Crnogorskom narodnom pozorištu 2018. godine te će publika sasvim sigurno uživati u njihovim izvođenjima.

Duo Classico osnovan je 2013. godine i od tada Dina Desančic i Safet Drljan uspješno nastupaju u zemlji i inostranstvu. Nastupali su u Ankari, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Beogradu a njihov jedinstven, urbani aranžmanski pristup klasičnoj i popularnoj muzici je razlog što su one među publikom prepoznate kao osvježavajuca promjena na crnogorskoj umjetničkoj sceni.

Violonistkinja Dina Desančic je član električnog gudačkog kvarteta Studio Alektik, orkestra Camerata Academica iz Novog Sada i orkestra KotorArt festivala. Član je Almazijskog simfonijskog orkestra na čelu sa jermenskim violinistom Hačaturom Almazijanom, sa kojim je snimila muziku za film Emira Kusturice Hladna voda. Prije pet godina se okušala kao autor u žanru krosovera i tom prilikom je nastala Kamena simfonija, prva kompozicija ovog tipa u Crnoj Gori. Od 2012. godine učenici violine u Osnovnoj muzičkoj školi Petar II Petrovic Njegoš u Baru imaju priliku da uče od nje.

Safet Drljan (harmonika), je nakon završenog formalnog obrazovanja pohađao majstorske kurseve poznatih pedagoga kao što su Jurij Šiškin, Vjačeslav Semjonov, Peter Gerter, Vojin Vasovic i drugi. Kada je u pitanju repertoar, on njeguje muziku baroka, klasicizma, romantizma, kao i muziku 20. vijeka, podižuci harmoniku na viši umjetnički nivo. Jedan je od umjetnika koji često sarađuju sa Centrom za očuvanje i razvoj kultura nacionalnih manjina u Crnoj Gori. Znanje prenosi učenicima Osnovne muzičke škole Petar II Petrovic Njegoš u Baru.

„Za nas su saradnja sa domaćim festivalima i ulaganje u kulturu naročito značajni zato što njegujemo osjećaj pripadnosti zajednici. Ono što želimo jeste da našim stanovnicima i posjetiocima pružimo dom kakav žele, u okruženju izuzetne prirodne ljepote, u naselju izgrađenom u skladu sa autentičnim arhitektonskim i kulturnim nasljeđem, uz sve pogodnosti i bogatu ponudu kulturnih i svih drugih sadržaja“, saopštila je Kristina Škanata, iz marketinga Luštica Development.

Tri dana kasnije, u utorak, šestog septembra na platou ispred Amfiteatra nastupiće vokal i gitaristkinja Isidora Nikolić. Umjetnica je član kotorskog hora SPD „Jedinstvo“ a angažovana je i na projektima Turističke organizacije Kotora u sklopu muzičkih nastupa na predstavljanju grada u inostranstvu. Svi koncerti počinju u 21 čas.

Saradnja sa Međunarodnim festivalom KotorArt traje niz godina, tokom čega je LušticaBay izrastala u značajnu ljetnju kulturnu scenu i mjesto kojem se vrhunska umjetnička imena rado vraćaju. Posredstvom ovog partnerstva do sada su u Luštici Bay nastupala čuvena svjetska imena, violinisti Roman Simović i Leonidas Kavakos, pijanistkinja Juđa Vang, klarinetista Andreas Otenzamer, akordeonistkinja Ksenija Sidorova, te globalno poznati gitarista iz Crne Gore, Miloš Karadaglić” – navodi se u saopštenju.

Najčitanije