15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Bay luka umjetnosti – serijal koncerata do jeseni

Luštica Bay – TO Tivat – foto Ranko Maraš

Sve do jeseni, u saradnji sa Međunarodnim festivalom KotorArt u Luštici Bay nastupiće više od 20 umjetnika iz Crne Gore, Srbije, Mađarske i Italije


Sve do jeseni Luštica Bay nastavlja da bude podijum za kulturne performanse i luka umjetnosti u kojoj će se, pored ostalih umjetničkih i drugih događaja, publici predstaviti brojni vrhunski muzičari iz zemlje, regiona i Evrope. U saradnji sa Međunarodnim umjetničkim festivalom KotorArt, kroz 11 koncerata u okviru dva programa „Luke umjetnosti“ i „Pjaca od džeza“, tokom avgusta i u prvoj polovini septembra, ljubitelji klasične muzike i džeza moći će da uživaju u koncertnim bravurama više od 20 umjetnika iz Crne Gore, Srbije, Mađarke i Italije.

„Ulaganje u kulturu i domaće festivale je veoma važna investicija u razvoj čitave sredine i izgradnju dobrih odnosa sa zajednicom. Za nas je ovaj segment naročito značajan zato što njegujemo osjećaj pripadnosti zajednici, jer ono što želimo jeste da našim stanovnicima i posjetiocima pružimo dom kakav žele, u okruženju izuzetne prirodne ljepote, u naselju izgrađenom u skladu sa autentičnim arhitektonskim i kulturnim nasljeđem, uz sve pogodnosti i bogatu ponudu kulturnih i svih drugih sadržaja“, saopštila je Maša Radulović, menadžerka korporativnih komunikacija.

Prvi koncert izveo je duvački kvartet „Lala Brass“ iz Srbije koji čine Aleksej Zakić i Lazar Šarenac (truba) i Miloš Šakić i Uroš Silaški (trombon), studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. U petak, petog avgusta u 21 čas, na platou ispred Amfiteatra biće održan pop up koncert Gipsy Jazz. Već šestog avgusta nastupiće džez vokal Aleksandra Bijelić i gitarista Dušan Petrović.

Najveći koncert u ovogodišnjem KotorArt opusu u Luštici Bay je nastup svjetski poznate operske pjevačice, mađarskog soprana Erike Mikloše, u ponedjeljak, osmog avgusta u 21 čas na malom lukobranu u marini Luštica Bay. Erika je najmlađi član Mađarske državne opere a uloga Kraljice noći iz Mocartove opere „Die Zauberflote“ donijela joj je slavu na svjetskoj sceni, od Londona preko Pariza do Njujorka. Zahvaljujući tome postala je jedan od najtraženijih koloraturnih soprana i pjevala je ovu ulogu više od 500 puta. Od 2004. godine redovno se pojavljuje na sceni njujorške Metropoliten opere.

Dan kasnije, u utorak devetog avgusta na platou ispred Amfiteatra nastupiće Pandora string kvartet iz Srbije sačinjen od umjetnica koje izvode savremenu muziku na klasičnim instrumentima – Tamara Grubin i Bojana Dadić (violine), Ana Perić (viola) i čekistkinja Jovana Parčetić. Crnogorsko-italijanski duo Orphic, Ana Jontes (flauta) i Stefano Pastorcich (saksofon) nastupiće u četvrtak 11. avgusta na platou ispred Amfiteatra. Rijetko zastupljen duo flaute i saksofona nosi ime koje predstavlja misterioznu atmosferu čije značenje nije lako odmah razumjeti. Duo najčešće izvodi djela savremenih kompozitora različitih stilova, uključujući minimalističku, kao i motive etno muzike.

Trio Amabile koga čine Milica Djurišić, Luka Sretenović i Katarina Dulović, postoji od 2020. godine a u Luštici Bay, na platou ispred Amfiteatra nastupiće u nedjelju, 14. avgusta sa repertoarom koji obuhvata različite muzičke žanrove, od klasike preko jazza pa do obrada popularnih stranih i domaćih pop pjesama. Violinista Igor Pejović i pijanista Andrija Jovović predstaviće se u subotu, 20. avgusta koncertom u Amfitetaru, dok će u utorak, 30. avgusta pred publikom na platou ispred Amfiteatra nastupiti devetnaestogodišnji gitarista Marko Lazović koji je do sada sarađivao sa mnogim majstorima gitare poput Vlatka Stefanovskog, Davida Martineza, Istvana Rome i drugima.

Prvi umjetnici u Crnoj Gori koji su svirali Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ u aranžmanu za violinu i harmoniku, Duo Clasicco Dina Desančić & Safet Drljan, nastupiće u subotu, trećeg septembra u Amfiteatru. Tri dana kasnije, u utorak, šestog septembra na platou ispred Amfiteatra nastupiće Isidora Nikolić, vokal i gitaristkinja.  Umjetnica je član kotorskog hora SPD „Jedinstvo“ a angažovana je i na projektima Turističke organizacije Kotora u sklopu muzičkih nastupa na predstavljanju grada u inostranstvu. Svi koncerti počinju u 21 čas.

Saradnja sa Međunarodnim festivalom KotorArt traje niz godina, tokom čega je Luštica Bay izrastala u značajnu ljetnju kulturnu scenu i mjesto kojem se vrhunska umjetnička imena rado vraćaju. Posredstvom ovog partnerstva do sada su u Luštici Bay nastupala čuvena svjetska imena, violinisti Roman Simović i Leonidas Kavakos, pijanistkinja Juđa Vang, klarinetista Andreas Otenzamer, akordeonistkinja Ksenija Sidorova, te globalno poznati gitarista iz Crne Gore, Miloš Karadaglić.

Najčitanije