10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Bay predstavila službe za hitne intervencije i medicinsku pomoć

Službe za hitne intervencije i za medicinsku pomoć Luštice Bay danas je ugostile novinare iz Tivta, prikazavši timsku uigranost, visoku stručnost i najsavremeniju opremu, sa porukom da su uvijek na raspolaganju stanovnicima lokalne zajednice


Tokom današnje posjete novinarima iz Tivta predstavljeni su ljudski i tehnički kapaciteti Službe za hitne intervencije i Službe za medicinsku pomoći.

Oba tima Luštice Bay za hitne situacije – vatrogasci spasioci i medicinska pomoć – djeluju koordinirano i po potrebi mogu priskočiti u pomoć gdje god i kad god se ukaže potreba na široj teritoriji poluostrva Luštica a ne samo u granicama ovog novog integrisanog grada na obali. Obje službe su organizovane pod upravom Luštice Bay i, uz stručno i visoko obučeno osoblje i najsavremeniju tehničku opremu, po potrebi su na raspolaganju nadležnim lokalnim i državnim organima u svakom trenutku za pomoć u lokalnoj zajednici. Prikazali su se najprije timovi vatrogasaca i spasilaca, a zatim i medicinske pomoći.

U okviru Luštice Bay, prvi put je na crnogorskoj rivijeri predstavljen savremni koncept neophodnih hitnih službi koje su mobilne, potpuno opremljene i, u dogovoru sa nadležnim institucijama, na raspolaganju stanovnicima i posjetiocima, kao i susjedima iz okolnih naselja i lokalnoj zajednici.

Maša Radulović – Luštica Bay

„Kao sastavni dio naše vizije i ambicije da stvorimo Lušticu Bay kao integrisanu destinaciju na obali obavezali smo se da ćemo pružiti sve usluge i obezbijediti sve službe koje su neophodne za funkcionisanje jednog grada. Pored rezidencijalnih i komercijalnih objekata, u funkciji su i službe za hitne intervencije i medicinsku pomoć. Sa stručnim osobljem ove službe su spremne da izađu na teren i pomognu kako pojedincima, tako i cjelokupnoj zaštiti našeg okruženja, dakle životne sredine i cijele zajednice. Službe jesu pod upravom Luštice Development ali se u granicama našeg projekta ne završava ni njihov mandat – čitava teritorija Luštice je pokrivena njihovim službama.

Na ovaj način iz godine u godinu, dodajući sadržaje ove vrste i infrastrukture sve bliže smo ispunjenju početnog obećanja o stvaranju intergisanog grada. Tim se reflektuje naša potreba da pokažemo da smo tu za naše okruženje i sve njene članove. U postojećim kapacitetima obje službe su u mogućnosti da odgovore na sve potrebe koje se ukažu a kapaciteti će se proširivati u skladu sa procjenama i potrebama“, izjavila je Maša Radulović, menadžer korporativnih projekata u kompaniji Luštica Development.

Luštica Bay – Služba za hitne intervencije – Vidoje Đerković

Pripadnici tima za prvi odgovor na opasnost, vatrogasci-spasioci, predstavili su vrhunsku stručnost, fizičku spremnost i timsku uigranost. Prezentovali su modernu opremu kojom sigurno i bezbjedno rukuju, a svaki pripadnik posjeduje najsavremeniju ličnu zaštitnu opremu.

“Od opreme imamo šest savremenih vozila, ličnu opremu, specijalno vozilo za šumske požare. jednu prikolicu za zasebno snabijevanje vodom. U službi imamo devet operativaca, dežurstvo je organizovano tokom 24 sata. Specijalnu obuku smo prošli u Hrvatskoj. Tu smo da odgovorimo na bilo koji incident koji bi se desio, dok ne dođu Službe spšavanja Tivat i Kotor i onda se stavljamo pod njihovu komandu. Spremni smo da izađemo u susret svim lokalnim i državnim službama imamo i safradnju sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, sa kojima smo imali već jednu zajedničku akciju na Pristanu-Luštica”  kazao je Vidoje Đerković, vođa tima.

Tim za hitne intervencije, pored odlične obučenosti, održava zavidan nivo fizičke spremnosti kroz zajedničke vježbe i simulacije, kako bi na najbolji način reagovali u situacijama koje iziskuju brzinu, stručnost i uigranost, a svakako i posebnu  hrabrost.

Luštica Bay – Služba za hitne intervencije

“Kao jedini u Crnoj Gori, pet pripadnika službe završilo je posebnu obuku za plamene udare i posjeduju sertifikate za instruktore gašenja požara u zatvorenom prostoru. U saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, jedan pripadnik je završio obuku za upravljanje posebnim skuterima za spasavanje na vodi. Uskoro nas očekuje obuka u inostranstvu iz oblasti spasavanja iz ruševina kao i nabavka te vrste opreme“, rekao je Vidoje Đerković, vođa tima.

Luštica Bay služba za hitne intervencije posjeduje jedno kompletno opremljeno komandno vatrogasno vozilo, malo navalno vozilo sa opremom za brzo djelovanje i prikolicom sa vatrogasnom pumpom i opremom za nezavisno gašenje vodom i pjenom, potom navalno vozilo sa kompletnom opremom, te prateće vatrogasno vozilo kapaciteta deset tona vode, i terensko vozilo sa visokotlačnim modulom.

Luštica Bay – služba za medicinsku pomoć

„Služba medicinske pomoći djeluje unutar ambulante na Luštici Bay i u svakom momentu može ukazati neophodnu ljekarsku pomoć. Ova ekipa je na raspolaganju ne samo gostima i posjetiocima Luštice Bay, već je spremna da reaguje u svim hitnim situacijama. Tim posjeduje i sanitetsko vozilo sa neophodnom opremom za pružanje prve medicinske pomoći i transport bolesnika/pacijenta – defribilator, ekg, aspirator, kiseonik,oksimetar i drugu opremu“, rekla dr Olivera Vojvodić Vlahović, specijalista urgentne i porodične medicine. Pacijentima su za preglede na raspolaganju doktor i medicinski tehničar. Cijene usluga medicinskih pregleda su na nivou prosjeka u drugim privatnim ambulantama.

Nedavno učešće tima Luštice Bay za hitne intervencije, spasavanje i zaštitu od požara, zajedno sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama i Mornaricom Vojske Crne Gore, u akciji spasavanja dva rashodovana ratna broda, oštećena tokom olujne bure na poluostrvu Luštica, jedan je od uspješnih primjera koordinisanih akcija u hitnim situacijama. Dobra saradnja sa nadležnim opštinskim i javnim službama ostaje i nadalje jedan od prioriteta djelovanja Luštice Bay.

Najčitanije