11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena montaža većine stubova i montirana gornja stanica žičare Kotor-Lovćen

Radovi na izgradnji žičare Kotor-Lovćen teku predviđenom dinamikom i završena je montaža većine stubova te montirana gornja stanica, saopšteno je iz konzorcijuma Leitner – Novi Volvox.

Žičara će biti duga 3.900 metara, a planirana trasa počinje od lokaliteta Dub, u neposrednoj blizini tunela Vrmac, sve do lokacije Kuk na Lovćenu.

Uprkos zimskim uslovima i promjenljivim vremenskim prilikama, postavljanje stubova, koje spada u najkompleksniji dio posla, privodi se kraju.

Žičara – Kotor Lovćen

“Uz strogo poštovanje procedura, a uz imperativ kvaliteta uspjeli smo da montiramo većinu stubova žičare i gornju stanicu objekta. Svu opremu koja se koristi u okviru ovog, graditeljski vrlo kompleksnog projekta, omogućila je renomirana kompanija Leitner koja ima dugu tradiciju izgradnje žičara širom svijeta. Ujedno, projekat je jedinstvena prilika da svoje znanje pokažu brojni stručnjaci kojima je rad na žičari pravi profesionalni izazov”, kazao je izvršni direktor kompanije “Žičara Kotor-Lovćen“ Predrag Poček.

Žičara već sada izaziva veliku pažnju javnosti, posebno lokalne zajednice.

Žičara – Kotor Lovćen

“Zadovoljstvo nam je što smo pokretači dobrih promjena i što lokalno stanovništvo u projektu vidi ogromnu šansu za razvoj turizma. Svjedoci smo kako ih žičara već sad pokreće da razmišljaju kako dodatno mogu da unaprijede svoju ponudu i spremno dočekaju prve putnike. Bez sumnje, pored toga što će ovaj projekat ponuditi jedinstvenu turističku atrakciju u ovom dijelu svijeta, imaće i direktan uticaj na turističke rezultate”, smatra Poček.

Predstavnici Vlade Crne Gore i konzorcijuma Leitner – Novi Volvox potpisali su krajem 2021. koncesioni ugovor o gradnji žičare Kotor-Lovćen. Radovi su počeli u julu 2022.

Najčitanije