20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Bay tim kreirao prvo vatrogasno tehničko vozilo  sa opremom za spasavanja iz ruševina

Vatrogasno vozilo

Vatrogasno tehničko vozilo sa opremom spasavanja iz ruševina, je projektovano od strane stručnog tima za hitne intervencije kompanije Luštica Development, a proizvedeno je od strane crnogorske kompanije Wir Metaloprerada d.o.o. – ovo vozilo je u službi  multifunkcionalne operative na destinaciji Luštica Bay, ali zasigurno i podrška lokalnoj zajednici u eventualnim vanrednim situacijama.

Vozilo je namijenjeno za spasavanja iz ruševina, za spasavanja sa visina i dubina, evakuaciju  uz pomoć evakuacionog jastuka, posjeduje i branu za sprječavanje poplava, reflektore velikog kapaciteta, kamere za spasavanje, dron sa termovizijom i niz druge opreme, ističe Zoran Barbić, menadžer za hitne intervencije u kompaniji Luštica Development, koji je ujedno i idejni tvorac i projektant prvog ovakvog vozila konstruisanog u Crnoj Gori.

Bezbjednost svih vlasnika nekretnina i gostiju na destinaciji Luštica Bay je prioritet i menadžment kompanije ulaže značajne finasijske, infrastrukturne i operativne resurse za istu, koja je ujedno i podrška u slučaju potrebe za sinergijskim djelovanjem u svim vanrednim situacijama u lokalnoj zajednici Tivta i Boke Kotorske, akcentuje Barbić.

Sam koncepcijski tok izrade ovakvog vozila se odvijao u okviru kompanije Luštica Development, gdje je izrađeno idejno rješenje kao i sam projekat vozila. Ovo je prvo vatrogasno vozilo projektovano i izrađeno u Crnoj Gori koje je dobilo sertifikat Mašinskog fakulteta, kao najvisočija institucija u ovom segmentu djelovanja u Crnoj Gori. Takođe, vozilo je opremljeno savremenim alatima iz oblasti zaštite i spasavanja, od kojih su neki alati jedine te vrste u Crnoj Gori.

Zahvaljujući idejnom rješenju i projektu kompanije Luštica Development, uz pomoć našeg stručno osposobljenog kadra, uspješno smo realizovali ovaj, sa inženjerske strane, vrlo izazovan ali interesatnan projekat, na koji smo jako ponosni. Za nas, kao kompaniju koja već 35 godina posluje u oblasti mašinske obrade metala, ovaj projekat je bio jedan inovativan projekat, kojI nam otvara nove mogućnosti poslovanja. Zahvalni smo kompaniji Luštica Development na ukazanom povjerenju i podršci tokom izrade ovog projekta, ističe direktor Wir Metaloprerada d.o.o, Darko Đondović.

Menadžment kompanije Luštica Development prepoznaje bitnost kvalitetne opreme i efikasne realizacije u djelovanju tima za hitne intervencije – ovo je čak  sedmo specijalno vozilo u sastavu tima Luštica Bay za hitne intervencije. Takođe, tim radi na unapređenju  inovativnih alatki u zaštiti od požara. Stalno usavršavanje i razmjena iskustava je a priori cilj, tako da se i  ove godine kompanija predstavlila na Stručnom savjetovanju vatrogasaca u Opatiji, sa dobro prihvaćenom temom vezano za požare u marinama.

Najčitanije