23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Umjetnici iz Tivta i regiona na programima Tivat Music Festivala

Ana Mihaljevic

Jedan od strateških ciljeva Tivat Music Festivala jeste promovisanje, upoznavanje i edukovanje publike o jednom kompleksnom, sveobuhvatnom žanru koji spaja više umjetnosti u jedno, kao što je opera. Operski koncerti, resitali i priče kao jezgro programa su ono što karakteriše ovogodišnje izdanje Festivala. Tim povodom 23. jula u DTV “Partizan” od 21 h nastupiće mlada perspektivna crnogorska sopranistkinja Antonia Vučinović u pratnji Ane Mihaljević na klaviru, na koncertu pod nazivom „Tivtu s ljubavlju“, a zatim dan kasnije, 24. jula, na istoj lokaciji u isto vrijeme resital pod nazivom „Žensko pismo​” održaće izuzetna sopranistkinja Ljiljana Lišković uz klavirsku saradnju Oleksija Molčanova.

Opera, žanr koji je nastao krajem 16. vijeka, svojim razvojnim putem i bogatom istorijom, kao i uticajem koji je imala na kulturnoj sceni, zauzima izuzetno važno mjesto u muzičkoj umjetnosti. Imajući to na umu, svjesni trenutne situacije na crnogorskoj kulturnoj sceni u kojoj ovaj žanr još uvijek nije pronašao svoje stalno mjesto, smatrali smo da je neophodno dati priliku crnogorskoj publici da doživi i upozna se sa posebnim svijetom opere, jer ona zaista i jeste, svijet za sebe.-izjavili su iz PR službe Festivala.

Antonia Vucinovic

Antonia Vučinović rođena u Kotoru, a trenutno student treće godine jednog od najprestižnijih univerziteta na svijetu, Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u klasi profesorice Laure Aikin, interesovanje za muziku i scenu pokazuje još od malih nogu. Iako mlada, iza sebe već ima brojne nagrade na takmičenjima, kao i nastupe i angažmane u sklopu različitih produkcija. Sa 18 godina imala je priliku da učestvuje u operi “Boemi” Đuzepe Verdija, sarađujući sa dirigentom Albertom Veronezijem i režiserom Andreom Tokiom. Decembra 2023. godine debitovala je u ulozi prve dame u Mocartovoj operi “Čarobna frula”, a potom i nastupila u ulozi Grofice u operi “Figarova ženidba” istog kompozitora. Na koncertu „Tivtu s ljubavlju“ izvešće odabrane arije i solo pjesame nekih od najvećih kompozitora muzičke istorije, kao što su Mocart, Pučini, Rosini, Šubert, Štraus, Dvoržak, Rahmanjinov i Ćilea. Raznovrsnost programa u Antonijinom izvođenju sprovešće publiku kroz spektar ljudskih emocija zasigurno doživljenih na jedinstven način svakog pojedinca ponaosob. U ulozi klavirske saradnice, na sceni će joj se pridružiti Ana Mihaljević, pijanistkinja koja je u svojoj karijeri dugoj skoro dvije decenije održala preko 100 koncerata kao solista i u kamernim sastavima, kako na domaćoj tako i na  internacionalnoj sceni, sarađujući sa najvećim evropskim i svjetskim izvođačima kao što su Janoš Balint, Peter-Lukas Graf, Dejan Gavrić, Feliks Rengli, Aleksandar Tasić i mnogi drugi. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a kao pedagog posvećeno radi kao profesor klavira u muzičkoj školi „Vida Matjan“ u Kotoru i klavirski saradnik u muzičkoj školi u Tivtu.

Sopranistkinja Ljiljana Lišković školovala se na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Vere Kovač Vitkai, sa trenutnim angažmanom docenta za glavni predmet na istoj instituciji, i na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču u klasama Helene Lazarske, Margarite Lilove i Klaudije Viske, gdje je stekla diplomu magistra umjetnosti. Svoj dosadašnji kurikulum obogatila je i ispunila nagradama i učešćima na brojnim prestižnim takmičenjima. Prva iskustva na operskoj sceni stiče u Beču u produkcijama Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti, a tokom dosadašnje karijere ostvarila je saradnju sa brojnim teatrima širom Italije i učestvovala na mnogim festivalima. Pored angažmana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu takođe je predavač na projektu „Opera: Past, Present, Perfect!“ u okviru Programa Kreativne Evrope-Kultura, u organizaciji MOTO-a iz Beograda. Naziv tivatskog koncerta „Žensko pismo“ odaje nam pozadinu programa ovog događaja, a to je promocija ženskog stvaralaštva, pa će se tako na repertoaru naći djela Dore Pejačević, Jelisavete Popović, Ejmi Bič, Etel Smit i Sesil Šaminad. Zajedno sa Ljiljanom scenu će dijeliti Oleksij Molčanov, pijanista, koji će joj pružiti podršku klavirskom pratnjom. Završio je osnovne i magistarske studije klavira na Državnom konzervatorijumu u Kijevu, veoma je aktivan kao solista i kamerni izvođač. Nastupao je na turnejama po Libanu, Srbiji, Crnoj Gori, kao i Rusiji, Njemačkoj, Švajcarskoj, a redovne turneje održava po Ukrajini. Redovni je profesor i mentor na master studijama na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

O. Molcanov

Riječ, muzika, ples, gluma, sve su to segmenti koji zajedno predstavljaju neizostavni dio opere. Shvatajući složenost i delikatnost takve forme, za publiku Tivat Music Festivala osmišljen je serijal pod nazivom Priče o operama. Koncept ovog serijala je kreiran sa ciljem približavanja operskih djela publici u svedenijoj, intimnijoj verziji, uz naraciju o radnji opere i izvođenje najljepših i najvažnijih numera. Na ovaj način publici se, kroz dva programa na Festivalu,  omogućava bolje razumijevanje operskog žanra. Marija Cvijić, sopran, Branislav Cvijić, tenor i Ivan Nikolić, bariton, uz klavirsku saradnju Marine Mikić predstaviće opere Ljubavni napitak Gaetana Donicetija, 18. jula na gradskom šetalištu Pine od 21.30 h, i  Travijata Đuzepea Verdija, 22. jula u DTV “Partizan”od 21 h.

 Prvo izdanje Tivat Music Festivala održava se na više lokacije u Tivtu i bokokotorskom zalivu, od 18. juna do 12. avgusta, u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tivat, kao i uz podršku Luštice Bay, Porto Montenegra, Regenta Porto Montenegro, Montenegro Sotheby’s Realty, Henley & Partners i drugih značajnih sponzora, a sa širokom mrežom programskih partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.tivatmusicfestival.com i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @tivatmusicfestival, odnosno #tivatmusicfestival.

Najčitanije