30 C
Kotor

Slušaj online radio

Maersk i CMA-CGM ponovno će ploviti Crvenim morem

Brod – foto Boka News

Brodarski divovi Maersk i CMA-CGM nastavit će s plovidbom Crvenim morem nakon što je nekoliko zemalja, predvođenih Sjedinjenim Državama, uskočilo u kontrolu morske rute, koja je prošli tjedan bila na udaru jemenskih pobunjenika.
Napadi na brodarske tvrtke početkom ovog mjeseca prisilili su kompanije da preusmjere brodove oko južnog dijela afričkog kontinenta, što znači dužu i skuplju rutu.

Huti od početka rata u Gazi prijete Izraelu bespilotnim letjelicama i raketama, a povremeno i ostvaruju svoje prijetnje. Posljednjih tjedana napadali su i teretne brodove u Crvenom moru.

Više od 20 zemalja, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, stoga se pridružilo međunarodnoj koaliciji za zaštitu teretnog prometa u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, koji zajedno sa Sueskim kanalom predstavljaju jedan od najvažnijih svjetskih pomorskih pravaca. Prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, 12 posto svjetske trgovine prolazi kroz Sueski kanal.

“Trenutno pripremamo planove za postupno povećanje broja plovila koja plove Sueskim kanalom”, navodi AFP, objavila je francuska tvrtka CMA-CGM u priopćenju za javnost.

U međuvremenu, Maersk je u nedjelju najavio da će nastaviti tranzit kroz Crveno more “čim to bude operativno moguće”.

Novi napad također se dogodio u utorak, kada je Pentagon objavio da su američke oružane snage u razdoblju od 10 sati oborile 12 dronova, tri balističke rakete usmjerene na brodove i dvije rakete usmjerene na kopnene mete. Prema Pentagonu, Hutiji su izveli više od 100 napada bespilotnim letjelicama i projektilima, gađajući deset trgovačkih brodova.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije