23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena knjižara Kosmos u Budvi

Knjižara Kosmos Budva – foto Mediabiro

Ljubitelji pisane riječi dobili su još jednu u nizu knjižara “Kosmos” koja je ovog puta otvorena u Budvi.

Nakon knjižara Kosmso u Podgorici i Tivtu ovo je još jedna knjižara poznatog lanca knjižara u Crnoj Gori.

Predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, Predrag Zenović koji je nedavno predložen za glavnog pregovarača Crne Gore za EU, istakao je veliki značaj odluke da se nova knjižara otvori upravo u Budvi.

“Posebno je značajno što ovaj korak pravi “Nova knjiga” i Predrag Uljarević dobitnik Trinaestojulske nagrade za jedno veliko pregnuće u kulturi u vremenu kad ni kultura, ni knjige nisu dominantan pogon kapitalističkog vremena u kome živimo. Mislim da su pokazali da mogu, sa jednom velikom snagom i znanjem, da uđu u taj veliki poduhvat koji znači puno za kulturu Crne Gore – produkciju knjiga, prevođenje, objavljivanje,” istakao je Zenović.

Istakao je zadovoljstvo što će Budvani i mnogobrojni posjetioci na dohvat ruke imati širok izbor knjiga koje bi ih tokom čitanja mogle odvesti u “neki novi kosmos”.

“Vjerujem da će i ova knjižara “Kosmos” imati sudbinu Gradske knjižare u Podgorici, Platoa u Beogradu ili knjižare Gece Kon. To su sve knjižare po kojima pamtimo gradove, vrijeme i ljude i u tom smislu vjerujem da će i ova knjižara imati lijepu sudbinu – da će biti mjesto sastajanja, mjesto čitanja i mjesto uživanja u knjizi,” dodao je Zenović.

Svečano otvaranje knjižare su posebnijim učinili specijalni gosti, pisac Đorđe Gregović koji je čitao odlomke iz Srednjovjekovnog Statuta grada Budve i mlada gitaristkinja Dunja Čabaković koja je pružila muzičku pratnju.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije