11 C
Kotor

Slušaj online radio

Manastir Podlastva – program proslave

Podlastva

Povodom obiljžavanja dva velika jubileja, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1500 godina postojanja manastira Podlastva, Mitropolija crnogorsko-primorska i Odbor za obnovu ovog manastira pripremili su svečanu proslavu koja će se održati 27. i 28. septembra.

Programom proslave u petak 27. septembra u 18 sati predviđen je svečani doček patrijarha srpskog Irineja nakon čega će biti održane večernja služba.

U 19 sati biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan.

U subotu 28. septembra u devet sati održaće se Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom.

Manastir Podlastva – Grbalj

U 12 sati za sve prisutne vjernike biće priređena trpeza ljubavi uz kulturno umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo” iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pjevačko društvo Grbalj.

Vjernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Stanko Magud i Marko Bato Carević, kaže se u saopštenju Odbor za proslavu 1.500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Najčitanije