20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Grbalj – Manastir Podlastva, sve je spremno za proslavu…

Manastir Podlastva – Grbalj

Odbor za obnovu manastira Podlastva – Grbalj saopštio je da se privode kraju pripreme za proslavu 1.500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve koja će se održati 27. i 28. septembra.

“Programom proslave 27. septembra u 18 sati predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. U 19 sati biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan.

Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Laza i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom održaće se 28. septembra u 9 sati.

Za sve prisutne u 12 sati biće priređena trpeza ljubavi uz kulturno umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pjevačko društvo Grbalj.

Vjernicima će se obratiti patrijarh srpski g, Irinej, mitropolit crnogorsko primorski g. Amfilohije, g. Stanko Magud i g. Marko Bato Carević”, kaže se u saopštenju Odbora za obnovu manastira Podlastva.

Manastir Podlastva

Manastir Podlastva – Grbalj

Manastir Rođenja Presvete Bogorodice koga je 1350. godine obnovio car Dušan, vjekovima je duhovno i prosvjetiteljsko sjedište Grblja. Na mjestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda. Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen dio mozaika i fragment parapetne ploče koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz V – VI vijeka.

Prema narodnom predanju, sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.

Kroz trajanje hrama kroz vjekove u više navrata je vršena njegova obnova, dogradnja, pregrađivanje zvonika, ugradnja rozete tako da danas hram ima izduženu osnovu, dužine 12,50 a širine četiri metra sa trodjelnim zvonikom na preslicu.

Između hrama i konaka nalazi se ranohrišćanska krstionica iz VII vijeka.

U hramu je na južnom dijelu oltarskog zida djelimično sačuvan manji dio starog freskopisa iz XV vijeka, dok je u najvećem dijelu hrama postoji noviji freskopis, manjeg kvaliteta, slikan preko prethodnog živopisa.

U pisanim izvorima manastir se prema M. Crnogorčeviću prvi put pominje 1419. godine, kada je Nikola Ercegović iz Vranovića zavještao ovom manastiru cekin svijeća: “da mu gore pred dušom mrtvijeh, a za zdravlje živijeh”, a zatim 1427. godine, za koju se vezuje nastanak Grbaljskog zakonika koji je donijet u ovom manastiru.

U toku svog viševjekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a posljednji put je postradao u velikom zemljotresu iz 1979. Godine”, kaže se u saopštenju Odbora za obnovu manastira Podlastva – Grbalj.

Najčitanije