17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Patrijarh Irinej služio liturgiju u manastiru Podlastva

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je liturgiju u manastiru Podlastva povodom, kako su saopštili organizatori, 1500 godina postojanja tog manastira i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su poručili da je osveštanje manastira veliki dan i božiji blagoslov.

Patrijarh srpski Irinej kazao je da, zbog svog zdravstvenog stanja, nije u prilici da nešto više kaže, ali da mora da istakne da je ovo “veliki dan u našoj istoriji”.

“Veliki dan pred licem božijim, veliki dan pred svima onima našim velikim i slavnim precima, koji su živjeli ovdje na ovim prostorima na kojima mi i vi danas živimo”, rekao je Irinej.

„Danas je veliki blagosloveni dan. Naša crkva prije 8 vjekova dobila je značajno priznanje da je postala autokefalna, da je postala ravna svim drugim velikim pravoslavnim crkvama, počevši od Jerusalima. To preveliko djelo izdejstvovao je Sveti Sava, najveća ličnost naše crkve i države“.

Srpski patrijarh je apostrofirao da su Sveti Sava i Nemanja znali da bez samostalne crkve ne može biti samostalne države i postavili temelj naše crkve i države.

Patrijarh Irinej poručio je da je uvjeren da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povući priznanje “lažne države Kosovo, te da će se vratiti pravim vrijednostima”.

Mitropolit Amfilohije rekao je da je ovo crkva “u kojoj nema Grka ni Jevrejina, roba ni slobodnjaka, muškog ni ženskog”.

“Nema ni Rusa, ni Kineza, ni Amerikanca, ni Srbina, ni Crnogorca, niti Hrvata ili bilo kog drugog. To je crkva božija u kojoj su svi jedno i zajedno prizvani da budu i u vremenu i u vječnosti”, poručio je Amfilohije.

Inače, u prisustvu velikog broja vjernika (oko 3.000) obavljeno je osvećenje paraklisa Svetom Velikomučeniku Lazaru u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Grbaljskoj Podlastvi.

Najčitanije