12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Manfred Weber za podizanje ograda na vanjskim granicama EU-a

EU- Europski parlament Foto: Alexandros Michailidis / SHUTTERSTOCK

Predsjednik Evropske pučke stranke Manfred Weber zauzima se za strožu evropsku politiku useljavanja i među ostalim predlaže podizanje ograde na vanjskim granicama Evropske unije, prenose njemački mediji u nedjelju.

– Ograde su uvijek posljednje sredstvo, ali one su nužne ondje gdje krijumčari ljudi krše europske zakone. Gdje nije moguće spriječiti ilegalnu migraciju, potrebne su nam ograde, rekao je predsjednik EPP-a i potpredsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Manfred Weberu razgovoru za medijsku grupu Funke.

On je kao mjesta gdje bi se ova mjera mogla primjenjivati naveo istočne granice Europske unije, Sredozemlje te posebice granice Bugarske i Grčke s Turskom. Weber se zauzima i za temeljitu promjenu postupka podnošenja zahtjeva za azil, što se, po njegovu mšljenju, ne bi pod svaku cijenu trebalo događati unutar EU-a.

– Mislim da mora biti moguće na vanjskim granicama provoditi brzu provjeru toga ima li netko pravo na azil ili ne. Ako migranti dolaze iz trećih, sigurnih zemalja poput Turske, onda mora biti moguće ove provjere obavljati i tamo, smatra Weber. On je također predložio uspostavljanje ureda EU-a u zemljama poput Tunisa ili Egipta gdje bi se provodila provjera uvjeta za stjecanje azila za izbjeglice iz Afrike.

Weber je u povodu izvanrednog summita Europskog vijeća početkom veljače rekao da EU mora ponovno preuzeti u ruke kontrolu Sredozemlja.

– Uz svo dužno poštovanje privatnog angažmana spašavanja izbjeglica na moru, to je domena državnih organa. Mi ne smijemo privatizirati migrantsku politiku, rekao je Weber. Upozorio je i na težak položaj njemačkih gradova i općina koji se iznova suočavaju s velikim problemima kod prihvata izbjeglica. Zemlje EU-a slijepo koračaju u jednu novu i veliku migracijsku krizu, rekao je Weber.

Rekao je, s pogledom na izbore za Evropski parlament sljedeće godine, kako se ove teme ne smiju prepustiti desničarskim agitatorima.

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), s kojom CSU tvori Uniju CDU/CSU, Friedrich Merz u intervjuu za nedjeljno izdanje dnevnika Bild rekao je da je Njemačkoj potrebno jače usmjeravanje useljavanja.

– Kad je useljavanje u pitanju, moramo si postaviti pitanje: Tko nam je potreban? Komu smo mi potrebni? Tko nema pravo na azil, taj mora napustiti zemlju, zaključio je Merz.

Njemačka se od druge polovice 2022. ponovno suočava s pojačanim priljevom ilegalnih migranata iz zemalja poput Sirije, Afganistana, Iraka i Turske. U nekim dijelovima zemlje jača i otpor građana gradnji novih prihvatnih kapaciteta za izbjeglice.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije