20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

MANS: Ekološki skandal ostavili građanima

Bijela Brodogradilište – foto Boka News

Činjenica da crnogorska javnost nije pravovremeno informisana u vezi sa istragom grita u Ukrajini duže od godinu, iako se projekat remedijacije Brodogradilišta Bijela finansira iz kredita Svjetske banke sa više od 20 miliona eura, ni na koji način ne abolira od odgovornosti Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine (EPA), saopštili su juče iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te NVO to su saopštili kao odgovor na reagovanje EPA na tekst “Put otrova od Crne Gore do Ukrajine”, čiji su autori MANS i OCCRP. Tekst je objavljen u dnevnim novinama “Vijesti” 28. januara.

“Agencija u svom reagovanju tvrdi da rok za remedijaciju Brodogradilišta Bijela nije pomjeren za jun 2021. godine, kako se navodi u tekstu. Ipak, predstavnici Agencije su u svojim medijskim istupima prošle jeseni tvrdili da se radi ‘na pronalaženju održivih alternativa’ kako bi se projekat završio do isteka ugovora o zajmu sa Svjetskom bankom, što je 1. jul 2021. godine. Taj rok je vidljiv i na sajtu Svjetske banke”, piše u odgovoru MANS-a.

Dodatno, kako navode, aneksom ugovora o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području Bijele, koji je odobrila Vlada Crne Gore u prethodnom sazivu krajem oktobra prošle godine, rok za remedijaciju Brodogradilišta Bijela pomjeren je za 31. decembar 2021.

“Sa druge strane, predstavnici Agencije u svom reagovanju navode da su pokrenute procedure za naplatu ugovornih kazni od strane izvođača – kompanije ‘Valgo’, a sve zbog probijanja prvobitno definisanog roka za završetak radova. Ipak, Agencija u svom odgovoru na zahtjev za slobodan pristup informacijama koji je uputio NVO MANS, a koji se ticao baš dokumentacije o naplaćenim kaznama, još krajem novembra 2020. godine, navodi da još nije naplaćena nijedna kazna izvođaču radova, iz razloga što od momenta probijanja roka do tada nije sertifikovana niti jedna privremena/konačna situacija od strane stručnog nadzora”, piše u odgovoru te NVO.

Osim što crnogorska javnost nije pravovremeno informisana u vezi sa istragom grita u Ukrajini, iz MANS-a navode da javnost nije blagovremeno informisana ni o izvozu grita.

“Činjenica da je navodno ‘neopasan grit’ izvezen iz Bijele, i to od strane kompanije koju je agencija unajmila da rehabilituje područje brodogradilišta – čija je jedina veza sa brodogradilištem to što će ga vlasnici luksuznog kompleksa preuzeti na koncesiju jednom kad remedijacija bude završena, morala je biti blagovremeno podijeljena sa javnošću, naročito uzevši u obzir da ukrajinske vlasti tvrde da se radi o i te kako opasnom gritu”, navode iz MANS-a i dodaju da se na taj način čini da se Agencija za zaštitu prirode i životne sredine “jasno svrstava na stranu izvoznika”.

“A posljedice međunarodnog ekološkog skandala u kome se našla Crna Gora ostavlja građanima”, piše u odgovoru MANS-a Agenciji.

Najčitanije