13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Marija, najstariji brod na Jadranu

Foto – More HRT

Godina je 1863. U Americi bijesni građanski rat. Mnogo današnjih europskih država još ni ne postoji. Pulski arsenal pak, ima tek sedam godina. Upravo tada, jedan je brod prvi puta zaparao valove. A plovi i dan danas. Najstariji je to brod na Jadranu. Ime joj je Marija; piše HRT/More

Ima na Jadranu starijih čamaca, kao što je gajeta Viktoria iz Trogira, ima i starih brodova kao što je Sv. Ivan iz Dubrovnika koji je zadržao većinu originalne građe. Za razliku od njega, Marija je dvaput obnavljana, no prema registru brodova, uspjela je zadržati status originalne gradnje, zato je s pravom možemo nazvati najstarijim brodom na Jadranu.

Marija je izgrađena davne 1863. u Baškoj na Krku. Nemoguće je izbrojiti milje koje je preplovila. Ljude i teret koje je prevezla. Valove koji su je tukli u bokove i provu. Ona čuva više od stoljeća i pol naše morske povijesti.

Od obitelji Zanze iz Vodica, do Mirka Medice

Unutrašnjost broda priča o njegovoj povijesti koja je najviše vezana uz obitelj Zanze. Ta vodička obitelj trabakul je kupila 1907. pod imenom “Maria Rocco”. Šime Zanze i njegov sin Ivan preimenovali su ga u “Sveti Ante Prvić Luka”, a u skladištima su prevozili bačve vina, od Dubrovnika do Sušaka, zatim sol s Paga u Zadar te putnike i teret od Vodica do Šibenika.

No, jačala je konkurencija motornih brodova. Obitelj se zadužila i ugradila motor. Posljednji puta isplovili su za Dubrovnik 1935. sa skladištem punim vina. No, nije se prodalo ništa. Ivan Zanze završio je u bolnici, a da namiri dug za motor, supruga prodaje brod. Kupuje ga obitelj Tomaš iz Krila Jesenice, zatim i obitelj Jureško s Pašmana, a potom i Anton Črnac iz Rovinja. A prije godinu i pol Marija je dobila sadašnjeg vlasnika – Mirka Medicu.

Maria je naš prozor u svijet kakvog odavno više nema. Plovilo se na jedra i uvijek je bilo vremena, a danas svi žurimo kaže Mirko.

S morem se nikad ne zna

Tijekom plovidbe poslušnost je otkazalo kormilo. Pa se postavilo pitanje kako pristati uz jaku tremontanu?. No, upravo u takvim trenucima vidi se vještina posade. Polako su Mariju usmjerili prema molu do kojega su je doveli samo valovi. A Mariju je drugi brod odveo na sigurno.

Marija se s morem bori već 158 godina. A trenutačno traži i novog vlasnika, partnera s kojim će stvarati neke nove priče. Gdje god završi, zaslužuje svoj vez kao unikatan dio naše morske povijesti.

Izvor:HRT More

Najčitanije