14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

NTO na seminaru o formiranju mreže turističkih opservatorija na Mediteranu

NTO – Rim – foto NTO

Predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO) učestvovovali su na seminaru o formiranju mreže turističkih opservatorija na Mediteranu, kako bi upravljanje podacima postalo homogenije i u cilju poboljšanja upravljanja sektorom na transnacionalnom nivou.

Seminar se održao u okviru međunarodnog projekta BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) u Rimu i bio je prilika da se učesnici upoznaju sa alatima koje je projekat BEST MED razvio tokom svoje prve dvije godine djelovanja u cilju održivosti turističkih politika na području Mediterana.

“Glavni cilj seminara je doprinos stvaranju mediteranske mreže opservatorija za održivi turizam kako bi upravljanje podacima postalo homogenije i kako bi se na taj način poboljšalo upravljanje sektorom na transnacionalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici NTO su tokom seminara u Rimu sa partnerima iz projekta razmijenili iskustva u upravljanju podacima u planiranju u turizmu.

“Na seminaru su učestvovali i predstavnici Monstata, koji su prezentovali svoj rad u okviru sesije koja je posvećena razmjeni ideja o razvoju mediteranske mreže observatorija održivog turizma”, rekli su iz NTO-a.

Tokom seminara organizovan je i okrugli sto pod nazivom Mreža saradnje za razmjenu podataka u planiranju razvoja održivog turizma, gdje su učestvovali i predstavnici Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Seminar u Rimu organizovan je u okviru međunarodnog BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) projekta, čiji je NTO partner u Crnoj Gori. Ovaj projekat ima za cilj unapređenje efikasnog upravljanja Mediteranom. Ideja projekta je kreiranje novog, integrisanog i održivog turističkog planiranja u cilju ublažavanja sezonalnosti u zemljama Mediterana.

Projekat sprovodi sedam mediteranskih zemalja, a pored Crne Gore partneri projekta su Španija, Portugal, Francuska, Italija, Hrvatska, Slovenija i Grčka.

NTO, u okviru projekta BEST MED, u narednom periodu planira organizaciju treninga za turističku privredu Crne Gore u cilju predstavljanja modela sa setom indiikatora kojima će se unaprijediti održivi razvoj kulturnih staza.

Izvor:Mina

Najčitanije