8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Maršalovi otoci razmatraju izbacivanje ruskih plovila iz registra brodova

Brod – foto Boka News

Maršalovi otoci “razmatraju izbacivanje” svih ruskih jahti ili brodova koji su na meti zapadnih sankcija iz svog registra brodova, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Maršalovih otoka, piše gCaptain.

Maršalovi otoci zajedno s Panamom i Liberijom čine tri najveća registra brodova na svijetu po nosivosti (dwt). Ova tri registra pokrivaju oko 40% ukupnog dwt-a cijele svjetske flote.

“Imamo jedan od najvećih registra brodova u cijeloj globalnoj brodarskoj industriji”, rekao je ministar vanjskih poslova Casten Nemra, dodajući da je ova pacifička otočna država oštro osudila rusku invaziju na Ukrajinu.

“Razmatramo izbacivanje ruskih brodova i jahti koji su na popisu zapadnih sankcija iz registra. Odradit ćemo svoj dio, surađujući s nizom zemalja Zapada”, rekao je ministar.

Nije jasno na koliko bi to brodova moglo utjecati.

Sankcije i zapljene luksuznih jahti pokrenule su ‘egzodus’ luksuznih jahti iz Europe tijekom posljednjih tjedana, a nekoliko njih krenulo je prema Maldivima, koji nemaju potpisan sporazum o izručenju sa SAD-om. Maršalovi otoci su bliski saveznik SAD-a.

Najčitanije