18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Martinović: China stage na KotorArtu – prvi koncert već u februaru

Martinovic, Quanzhou

Pijanista, univerzitetski profesor i direktor KotorArta Ratimir Martinović je tokom novembra i decembra boravio u Kini. Za vrijeme jednomjesečnog boravka Martinović je nastupao u okviru festivala “Music week 17+1” u Čengduu (provincija Sečuan). Radi se o festivalu koji je produkt saradnje u okviru inicijative “Jedan pojas jedan put” Kine i 17 zemalja Istočne i Centralne Evrope. Martinović je inače i član umjetničkog savjeta ovog festivala, imenovan od strane tamošnjeg Internacionalnog kulturnog centra.

Cjelovečernji koncert Martinović je održao na festivalu “Maritime Silk Road Art Festival” u Džengdžou koji je istorijski jedan od najvažnijih gradova Kine. Takođe, Martinović je održao i majstorski kurs na Šangajskom muzičkom konzervatorijumu. Tokom ovog profesionalnog boravka napravljeni su uspješni kontakti sa važnim institucijama kulture Kine, između ostaloga sa Šangaj Art Festivalom, najvećim festivalom umjetnosti u Kini i spomenutim Šangajskim muzičkim konzervatorijumom koji će rezultirati novim serijalom koncerata počevši od ovog ljeta. Martinović je ovom prilikom potpisao i Memorandum o saradnji sa direktorom Šangajskog orijentalnog kulturnog centra, gospodinom Zheng Jinguom koji je tokom prošlog ljeta već boravio u Kotoru, a  koji će biti jedan od partnera za gostovanje izuzetnih, nagrađivanih mladih kineskih studenata, muzičara koji njeguju klasičnu i tradicionalnu muziku kao i savremeni kineski izraz. Svi ovi koncerti biće dio novog serijala u okviru izdanja festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, pod nazivom “China Stage”.

Kina, kao najmoćnija ekonomija svijeta i zemlja u kojoj se izuzetno cijeni, poštuje i podržava umjetnički izraz, za nas predstavlja važnog partnera u osmišljavanju novih programa. Izvođački, interpretativni, umjetnički ali i infrastrukturni dometi onoga što se dešava u ovoj zemlji u polju umjetnosti i muzike, sve nas na zapadu trebaju da ohrabre i motivišu ne samo da učimo od naših kineskih prijatelja nego i da se podsjetimo na obavezu koju imamo prema našoj baštini, našoj kulturi i identitetu jer bez njih nema ni nas – istakao je Martinović za intervju najvećoj svjetskoj novinskoj agenciji Xinhua news.

Prvi koncert iz serijala “China Stage” biće priređen u Kotoru već tokom februara mjeseca u saradnji sa Ambasadom Kine u Crnoj Gori dok će se centralni programi ovog serijala održati tokom jula i avgusta. Najpopularnija kineska pijanistkinja, planetarno poznata Judža Vang /Yuja Wang/ već je u dva navrata boravila u Boki a ova saradnja će se nastaviti i u budućnosti.

Martinović je na nastupima u Kini promovisao i svoj novi album sa kompletnim klavirskim opusom Vasilija Mokranjca koji je izdao u povodu 35. godina smrti velikog kompozitora čiji je cjelokupni opus dugo bio zapostavljen. Dupli CD je izdala izdavačka kuća Grand Piano, filijala NAXOS kompanije specijalizovana za klavirsku muziku i u pitanju je prvo integralno izdanje sa dijelima ovog izuzetnog kompozitora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije