12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Mask najavio humanoidnog robota koji će obavljati opasne i “dosadne” poslove umjesto ljudi

robot, foto: printscreen

Direktor Tesle Ilon Mask rekao je da će taj proizvođač električnih automobila sljedeće godine vjerovatno predstaviti prototip humanoidnog robota za opasne, ponavljajuće ili dosadne poslove koje ljudi ne vole da obavljaju.

Bogati preduzetnik rekao je na prezentaciji povodom Teslinog „dana vještačke inteligencije“ da će robot visine oko 170 centimetara biti u stanju da obavlja razne poslove, od zavrtanja šrafova na automobilima do uzimanja namirnica u radnjama.

Mask je ocijenio da će robot izvršiti „duboki uticaj na ekonomiju“, rješavajući problem nedostatka radne snage. Napomenuo je da je važno postići da ta mašina ne bude izuzetno skupa, prenosi N1.

Prezentacija je održana u vrijeme kada je kompanija „Tesla“ pod pažnjom javnosti i nadležnih službi zbog naprednog sistema za autonomnu vožnju, koji se ugrađuje u automobile te marke.

Mask nije komentarisao pitanja o bezbjednosti te tehnologije, ali je rekao da je uvjeren da će uz pomoć sadašnjih kamera u vozilima i kompjutera biti postignuta potpuna autonomna vožnja, uz viši stepen bezbjednosti nego kada je čovjek za volanom.

Agencija za bezbjednost u saobraćaju pokrenula je istragu o Teslinoj asistenciji za autonomnu vožnju, zbog sudara u kojima su Teslini automobili udarili u nepomična policijska i vatrogasna vozila.

Najčitanije