15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

INA: “Šaljemo robotsku ronilicu do pozicije platforme!”

podvodni-robot – Foto: Pixabay / Ilustracija

Lučka kapetanica pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc potvrdila je u utorak kako će se do kraja sedmice odnosno čim vremenski uvjeti budu povoljniji, krenuti u potragu za nenastanjenom plinskom platformom Ivana D, koja je nestala u subotu uslijed jakog vjetra i velikih valova.

“U ovom trenutku najvažnije je da nema ljudskih žrtava i onečišćenja mora. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tj. kiše, ali ponajviše vjetra i velikih valova, ne možemo prići mjestu događaja. Za sada planiramo da bi to mogli uspjeti tokom četvrtka ili petak”, kazala je za Hinu kapetanica Brenko Škerjanc.

Dodala je da su uvjeti prilično loši da bi se sada krenulo u potragu te kako će, kad se to bude moglo, u potragu krenuti inspektori lučke kapetanije i dva iz ministarstva.

Prema podacima kojima raspolažu u pulskoj Lučkoj kapetaniji, uvjeti na moru su jako loši i iznimno nepovoljni, uz valove više od dva i pol metra.

“Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupit ćemo čim vremenske prilike dopuste siguran pristup lokaciji ovog eksploatacijskog objekta”, poručila je kapetanica Brenko Škerjanc.

Nestala Inina platforma Ivana D je nenastanjena i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule.

Nakon što je nestala, automatski su se zatvorili plinski ventili čime je otklonjena opasnost od ispuštanja plina i tako nije došlo ni o kakvog izlijevanja ili drugog ekološkog incidenta.

O gubitku komunikacije i vizualnog kontakta s plinskom platformom “Ivana D” zbog olujnog vjetra i velikih valova na sjevernom Jaranu jučer su izvijestili iz Ine i Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

“Zbog jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D”, saopštilila je Ina.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije